Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indult büntetőeljárásnak 33 gyanúsítottja van. A szövevényes ügyben felbukkant az amerikai Bunge Zrt., illetve a szocialistákkal bizalmas viszonyt ápolt, furcsa körülmények között elhunyt Welsz Tamás neve is - írta a lap.

Egy több magyar és szlovák társaságot is magába foglaló hálózaton belül 2009 és 2012 júliusa között közel 400 ezer tonna napraforgó- és repcemagot utaztattak meg - többnyire csak papíron - az elkövetők, akik a fiktív üzletek után sosem felejtették el visszaigényelni az áfát. A szóban forgó cégek nem csupán a magyar, de a szlovák államot is megkárosították.

Az áfamaffiát működtető cégekkel - mint felvásárló - üzleti kapcsolatban állt a Bunge nevű amerikai élelmiszeróriás is, amelynek jelzései alapján a NAV 2011-ben és 2013-ban is vizsgálatot indított adócsalás elkövetésének gyanúja miatt.

Az amerikai kitiltási botrány miatt a figyelem középpontjába került Bunge számos termékmárkát, gazdasági társaságot nevezett meg, szállítóleveleket, számlákat mellékelve konkrét áfacsalási sémát vázolt föl 2012 elején az adóhatóságnak elküldött anyagában - írta a lap.