A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A kormány kitart elképzelése mellett és júliustól vezetné be az új adót, sms-enként és percenként két forintot kellene fizetni, de az egyéni ügyfeleknek csak tíz perc után és nekik havi 700 forint, az üzleti ügyfeleknek pedig 2500 forint lenne a maximum. Úgy tudjuk, nem csupán a kormány és a szolgáltatók, de ez utóbbiak között sem alakult ki továbbra sem egyetértés. A nagy cégek (a Telekom, a Telenor és a Vodafone) szerint technikailag is kivitelezhetetlen a kormányzati elképzelés, s csak az év végére tudnák megteremteni ennek informatikai hátterét, ráadásul ez százmilliós nagyságrendű beruházást igényelne részükről.

A "nagyok" attól is tartanak, hogy az új adó csökkentené forgalmukat, ami viszont már nemcsak a szolgáltatóknak lenne kedvezőtlen, hanem az államnak is, hisz ennek következtében mérséklődne a büdzsé áfabevétele. Az említett három társaság a kormány elképzelésével ellentétben inkább előfizetés alapra terelné az adót. Ebben is lenne kedvezmény és itt is megkülönböztetnék az egyéni és az üzleti előfizetéseket, a pre paid ügyfeleknél pedig egy százalékos adómértéket határoznának meg a kártya összegéből számolva. Eközben a kisebb cégek (például a UPC, illetve az Invitel) a forgalomalapú adószámítást támogatják. A forgalomarányos díj hívei szerint tervezhetőbbé teszi a végösszeget, így az árérzékenyebb ügyfelek "szabályozhatják" költségeiket.

Feltehetően a kormánynak mindegy lenne, milyen technikával biztosítanák az évi 52 milliárd forintot, ám a különböző kormánytagok eddigi kommunikációja után − ami a percalapú díjról szólt − nehéz lenne visszavonulót fújni. Ráadásul az idő is sürgeti a kabinetet, ha ugyanis júliusban valóban be akarja vezetni az adót, a kihirdetés miatt május végéig meg kellene születnie a jogszabálynak.