Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon a jövőben - körülbelül szeptember végétől-október elejétől - kizárólag a Hell új termékét lehet kapni, amely élénkítő hatását a maté teának és a teobrominnak köszönheti - közölte Stabari.

Az igazgató kérdésre válaszolva az új termék áráról hangsúlyozta, nem terveznek nagy áremelést, maximum a természetes összetevők magasabb árának arányában emelnek. Mint elmondta, az új termék kifejlesztését a chipsadótól függetlenül, már tavaly elkezdték.

Az energiaital kategória összetevők szerint sem Magyarországon, sem az Európai Unióban nincs definiálva, a szakirodalom energiaitalnak általában az élénkítő hatású, koncentrációt javító, a fáradékonyságot kitoló italokat nevezi - mondta Szabó Géza, a Hell Energy Magyarország Kft. jogásza. Ezek az italok tartalmazhatnak koffeint és taorint, illetve cukrot, édesítőszert is, de ez nem törvényszerű.

A népegészségügyi termékadóról szóló júliusban elfogadott törvény sem definiálja az energiaital fogalmát, az értelmező rendelkezésekben sincs felsorolva, hogy mit tekintenek energiaitalnak. Szabó Géza szerint a jogalkotó feladata lesz, hogy törvényt végrehajtási rendeletekkel, vagy egyéb módon "kezelhetővé tegye" a jogalkalmazó számára. Hangsúlyozta, a Hell elfogadta és támogatja jogalkotó azon szándékát, hogy egészségesebb, a fogyasztók számára fogyaszthatóbb terméket hozzanak létre. A termékük továbbra is energiaital, mert rendelkezik azokkal a hatásokkal, amelyeket a fogyasztó a terméktől elvár, de nem esik a népegészségügyi termékadó hatálya alá.

Szabari József a Nielsen kiskereskedelmi indexének 2011 júliusi adataira hivatkozva elmondta, hogy a Hell energiaitalok eladott volumen szerint számolt piaci részesedése 14 százalékos, darab alapú értékesítés szerinti részesedése pedig 17,9 százalékos a magyar piacon, amelyen a cég ezzel piacvezető.

Idén 4,5 milliárd forint zöldmezős beruházással gyártócsarnokot építettek Szikszón, ahol 50-70 munkavállaló hosszú távú foglalkoztatását tudják biztosítani a jövőben.

Szeptember elsejétől az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, sós snackek és az ételízesítők után kell népegészségügyi termékadót fizetni. Az energiaitalok után literenként 250 forint a termékadó.