Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A reformok felgyorsításáról, illetve a már júniusban bejelentett szigorítások kiegészítéséről a ma este hétre összehívott rendkívüli ülésen tágyal a kormány, a lépések célja, hogy az adósságválság lehetséges következő célpontjaként emlegetett ország költségvetése a korábbban tervezett 2014-nél egy évvel előbb egyensúlyba kerüljön. Jövőre 20, 2013-ban 25 milliárd eurós megtakarítást eredményezhetnek a ma a kormány elé kerülő intézkedések. Ezek részleteiről egyelőre annyit tudni, hogy - mint Giulio Tremonti ugyanezen a találkozón elmondta - csökkentik a közigazgatási szintek számát (vagyis megszüntetik a nagyjából a hajdani és leendő magyar járási szintnek megfelelő tartományokat), összevonnak egyes helyi önkormányzatokat, a megmaradók pedig kevesebb állami támogatásra számíthatnak.

A tervezett szolidaritási adóról Berlusconi és Tremonti egyelőre annyit árult el, hogy lesz, és az évi 90 ezer eurónál magasabb jövedelműeket sújtja majd. Korábban olyan hírek szivárogtak ki, hogy a 90 ezer euró fölötti jövedelmekre 5 százalékos, a 150 ezer fölöttiekre pedig 10 százalékos különadót vetnek ki.

Olaszország annak idején az euróövezetbe való bekerülés költségvetési feltételeit is úgy teljesítette, hogy 1997-ben egyszeri "euróadót" vetettek ki - akkor mindenkinek fizetnie kellett - , ezt később vissza lehetett igényelni.