Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország pénzügyminiszterei Washingtonban közös sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra kezdeményezésüket, amelyet a 19 legnagyobb gazdaságot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénteki miniszteri szintű ülésén terjesztenek elő azzal a céllal, hogy más országokat is csatlakozásra bírjanak.

Az öt európai ország arra kéri a G20-csoportot, hogy tegyen határozott, egyértelmű és konkrét intézkedéseket az adóparadicsomok, valamint a jövedelmek, a tőke és a pénzügyi mozgások elleplezését szolgáló mechanizmusok elleni küzdelemben. A G20-csoport tagjai közül azonban nem minden ország ért egyet azzal, hogy feketelistát kell készíteni az adóparadicsomokról.

A pénzügyminiszterek a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésének alkalmából gyűltek össze Washington. A csütörtökön tartott közös sajtótájékoztatón George Osborne, a brit pénzügyek irányítója kiemelte: el akarják érni, hogy a javaslatot minden ország elfogadja, és ennek segítségével leleplezzék a pénzmosást vagy korrupciót szerte a világban. A nemzetközi összefogás jelentőségét hangsúlyozta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is, rámutatva, hogy az adóelkerülés elleni küzdelem globális választ igényel, el kell érni, hogy a jövőben senki ne bújhasson el bonyolult jogi struktúrák mögé.

Úgy tudni, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetre (OECD) hárulna az a feladat, hogy állítsa össze az együttműködést a panamai offshore-botrány kirobbanása után is elutasító országok listáját, amelyet az G20-ak hagynának jóvá.