Lecsapott a NAV a zöldségbűnözőkre

Közel hárommilliós bírságot és áfaellenőrzést kapott a nyakába az a kereskedőcég, amely a papíron Romániába szánt padlizsánszállítmányt Magyarországon adta volna el. (Képünk illusztráció.)
Napi.hu, 2015. július 14. kedd, 08:35
Fotó: Napi.hu

A fuvarokmányok szerint nem Magyarországra, hanem Romániába kellett volna szállítani azt a kamionnyi spanyol zöldséget és gyümölcsöt, melyet a NAV EKÁER munkacsoportja a budapesti nagybani piacon talált. Az ellentmondásokba keveredő kereskedőt a kiszabható legmagasabb mulasztási bírsággal sújtotta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A közlemény szerint a NAV EKÁER munkacsoportja a budapesti nagybani piac egyik raktára előtt ellenőrzött egy EKÁER számmal nem rendelkező román kamiont. A több mint 20 tonna, magyar feliratú rakomány Spanyolországból érkezett, a fuvarokmányokon azonban úti célként nem Magyarország, hanem Románia szerepelt.

A kereskedő képviselője többször is ellentmondásba keveredett. Noha úgy nyilatkozott, hogy a spanyol zöldségekből és gyümölcsökből álló szállítmány tranzitáru, vagyis nem kell a szállításához EKÁER számot kérni, ennek ellenére utólag, az ellenőrzés közben a padlizsánt mégis regisztrálta a rendszerben.

Azt állította továbbá, hogy a budapesti nagybani piacon csak az átrakodás és a sofőr pihenőideje miatt állt a szállítmány, azonban csak az hajthat be a területre, aki a piac kereskedőjének szállít. Egyébként a magyar nyelvű címkézés is alátámasztotta, hogy a spanyol termékeket eredetileg is Magyarországra szánták és nem akarták továbbvinni Romániába. A pihenő időről szóló indoklás sem állja meg a helyét, hiszen a sofőrök nem tesznek kerülőt, hanem rend szerint a célországhoz vezető út mentén, a legkevesebb időveszteséggel igyekeznek megpihenni.

A NAV a kamiont hatósági zárral látta el, és több mint 2,8 millió forint mulasztási bírság megfizetésére kötelezte a céget, amelynél egyúttal áfaellenőrzést indítottak a revizorok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.14 11:46

jó hír ....,hetente 3 -an buknak minimum ...2010 előtt nem ,..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.07.14 08:41

Padlizsán?...nálunk még csak éppen elvirágzott.
A cukkini viszont már 3 hete szedhető és minőségi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html