A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Szakmai szervezetek szerint mielőbbi döntésre van szükség az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről, Torba Tamás, a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért csoport szóvivője szerint ennek hiányában már a jövő év első negyedévében sor kerülhet újabb élelmiszer-ipari leépítési, avagy egyes üzemek termelésének más országba telepítésével kapcsolatos szándék bejelentésére. A Napi Gazdaság információi szerint ugyanakkor a kormány egyelőre egyik vonatkozó javaslatot sem tárgyalta, bár azok három kormányülésen is napirenden voltak, technikai és egyéb okok miatt azonban a tárgyalásuk elmaradt. A kormánydöntést, illetve az egyeztetések folytatását mozdítaná elő a három − tej, baromfi, illetve a vágóállat és hús − terméktanács levele, amit hamarosan megküldenek majd a kabinetnek.

A terméktanácsok több körben is egyeztettek a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárcával az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentő javaslatukról, számításaik szerint a főbb állatieredetűtermék-pályák differenciált áfacsökkentése összesen 60,5 milliárd forint költségvetési bevételkiesést eredményezne jövőre − ami nagyjából a GDP 0,2 százalékának felel meg.

A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért csoport először november 14-én tárgyalt javaslatcsomagjáról Balogh Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkárral − mondta a Napi Gazdaságnak Torba (a fórum javaslata az alapvető élelmiszerek áfáját 10 százalékra csökkentené, a költségvetési negatív hatásokat pedig a többletadó-fizetés mellett a jelenlegi legalacsonyabb, 5 százalékos kulcs 10 százalékra emelésével kompenzálná). Torba szerint ígéretük van arra, hogy a kormány november végéig napirendre tűzi és megtárgyalja a javaslatot, illetve hivatalos választ ad a felvetéseikre. (Ez praktikusan azt jelenti, hogy ezen a héten kell dűlőre jutnia a kabinetnek. A szerk.) A mielőbbi döntést sürgeti, hogy az élelmiszer-ipari munkahelyek "eltűnőben" vannak, ahogyan az a kapuvári vagy a gyulai gyár esetében is látszik − tette hozzá Torba.