Magyarország is azok közé az országok közé tartozik, amelyeket egy külföldi cégnek érdemes lehet adótervezés miatt latba vetnie, igaz már nem a klasszikus offshore ország értelemben, amennyiben azokat az ismérveket vesszük, hogy egy tipikus offshore ország kedvező szabályozást - elsősorban adómentességet, anonimitást, illetve elenyésző bejelentési és adminisztrációs kötelezettséget - biztosít a náluk bejegyzett külföldi cégeknek, hanem egyéb kedvező adózási szempontból.

Magyarország ugyanis inkább azon országok közé tartozik jelenleg, amelyek általánosságban véve normális adórezsimet működtetnek, de bizonyos - jellemzően könnyen mobilizálható - jövedelemtípusokra valamilyen speciális, kedvező adózást kínálnak. Legtipikusabb ilyen tevékenységek a holdingtevékenység, azaz a más társaságokban lévő részesedések tartása (és ezek után osztalék vagy a részesedés eladásán keletkező árfolyamnyereség realizálása), valamint a védjegyek, szerzői jogok, szabadalmak és más szellemi jogok licencbeadása. Ilyen alapon Magyarországot az EU-n belül egy kalap alatt lehet említeni Ciprussal, Máltával, Hollandiával vagy Luxemburggal. Azaz Magyarország is igen aktív ebben a mezőnyben - derült ki a Jalsovszky ügyvédi iroda e témában tartott háttérbeszélgetésén.

Az ügyvédi iroda szakemberei szerint bár sokszor ezekre az országokra is rásütik az "offshore" bélyeget (Ciprusra és Máltára inkább, Hollandiára és Luxemburgra kevésbé), ezeket az országokat nem lehet a klasszikus adóparadicsomokkal egy kalap alá venni. Az itt működő cégekre ugyanis - a kettős adóztatási egyezményeken, uniós irányelveken keresztül - általában kiterjed az adóhatóságok közötti információcsere-kötelezettség és a cégnyilvántartásra vonatkozó szabályaik is szigorúbbak, mint az adóparadicsomokban. Ennek következtében ezekben az országokban átláthatóbb - és a külföldi hatóságok által elvileg felderíthető - a társaságok tulajdonosi szerkezete.

Miben nyerő Magyarország?

Magyarország 2-3 olyan kedvező adózási feltételt is ajánl, ami igen vonzóvá tehetné külföldi cégek számára. Ezek között a Jalsovszky ügyvédi iroda szakértői egyrészt a szellemi termékek idehozatala és innen történő továbbhasznosítását, a holdingtevékenységet - amelyben Magyarország Hollandiához és Luxembrourghoz hasonló előnyöket nyújt -, valamint önmagában nézve a 10 százalékos társasági adót említették, ami legalább középvállalati szinten már nagyon kedvező. Utóbbival kapcsolatban megjegyezték azt is, hogy ennél kedvezőbb adókulcs csak Bulgáriában van.

Hiába azonban ezek a kedvezmények, ha a gyakran és sokszor visszamenőlegesen változó szabályok, valamint a politikai környezet által generált bizonytalanság leradírozza az ezek által kínált előnyöket. Márpedig e bizonytalanságra - volt már rá példa - egy potenciális külföldi ügyfelük is felhívta a figyelmet: "Magyarország mostanában nehezen eladható".