A költségvetési helyzet stabilizálása érdekében 2011. november 1-jétől a jelenlegi literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedne a gázolaj jövedéki adója - közölte az NGM. (A költségvetési intézkedések bejelentésekor kerekített összegek, azaz 97 és 110 forint hangzott el.) A kiadott közlemény szerint a döntés meghozatalakor szempont volt, hogy az egymás alternatívájaként használható benzin és gázolaj adómértéke közeledjen egymáshoz, ugyanakkor ne szűküljön a kedvezmények mértéke.

Amint arról beszámoltunk, az adóemelés nyomán - a rárakódó áfateher miatt - a dízel literenkénti fogyasztói ára meghaladhatja a 95-ös benzinét.

A jövedékiadó-emelést csalódással fogadták a Napi Gazdaság Online által megkérdezett fuvarcégek. Felmerült, hogy amennyiben a 13 forintos adóemelést nem kompenzálja számukra a kormány, újra a határainkon túl tankolják majd meg külföldi útra induló kamionjaikat.

A szaktárca közleménye alapján ugyanakkor megnyugodhatnak, ugyanis az ún. kereskedelmi gázolajár nyújtotta kedvezmény teljes egészében kompenzálni fogja a jövedékiadó-emelést. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg literenként visszaigényelhető 6,5 forintot a 13 forintos adóemelés összegével, azzal egyidőben 19,5 forintra emelik meg.

A 7,5 tonna alattiak rosszul járnak

Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára lapunknak nyilatkozva üdvözölte a lépést, amelynek révén a kamionosok tankolásai továbbra is itthon tarthatók.
A 7,5 tonnásnál kisebb tehergépjárművek tulajdonosait ugyanakkor keményen érinti a jövedékiadó-emelés, ugyanis esetükben uniós szabályok miatt nem érvényesíthető a kereskedelmi gázolaj kedvezmény. E téren sem az egyesület, sem a kormány nem tud lépni - tette hozzá a főtitkár.


A mezőgazdasági termelők az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százalékát igényelhetik majd vissza, a jelenlegi 80 százalék helyett.

A vasút és a hajózás teljes adómentessége továbbra is fennmarad - közölte az NGM.

Arra vonatkozóan, hogy miért kellett közel 24 órát várni mindennek kommunikálásával, a szaktárca válaszát várjuk.