Miért jó a sárga csekkek és a bankolás megadóztatása? Így látja a szakértő

Ésszerű lépés lenne a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése abban az esetben, ha azt kormány összekötné a bankadó azonnali megszüntetésével – véli Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország adótanácsadó partnere. Az adó alól nehéz kibújni, vagyis könnyen beszedhető.
NAPI, 2012. április 12. csütörtök, 19:15

Nem meglepő, hogy adót vetne ki a kormány a pénzügyi tranzakciókra, vagyis a banki átutalásokra vagy épp a sárga csekkes befizetésekre - mondta lapunknak Gerendy Zoltán. Hangsúlyozta: ez nem a klasszikus Tobin-adó, ugyanis a név- és ötletadó szerint a spekulatív és befektetési célú pénzügyi műveleteket lehetne tranzakciós adóval sújtani, ráadásul láthatóan pénzügyi tranzakciós adó felé megy az unió is. Igaz, a bevezetésében úgy látszik (ha újra unortodox módon is - a szerk.) Magyarország az élre kerülhet. A magyar bank- és adórendszerben egyaránt lenne helye a bankforgalmi adónak - véli Gerendy -, hisz a pénzügyi műveletek áfamentesek.

Az Origo információi szerint a készülő tervezet szerint a bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás, a rezsi sárga csekken történő befizetése után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. A cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát. A bankok csak felszámítják az adót, befizetik, de a terhét az ügyfelek viselik. A hírportál információi szerint a javaslat nem az NGM-ben született, a szaktárca szükséges megszorításokat strukturális intézkedésekkel kívánta elérni.

Mekkora lehet a sarc?
Ha csak azt a 120 milliárd forint éves adóbevételt szeretné kiváltani a kormány, ami jelenleg a bankadóból befolyik, lapunk számításai szerint tranzakciónként 429 forintos átlagos adóterhelés jön ki. Ha az adó összegét a Giro-átutalások 59 315 milliárd forintos tavalyi volumenéhez mérjük, akkor 2 ezrelék körüli adómértéket kapunk. Természetesen nem feledkezhetünk el a Girónál értékben alig 30 százalékkal kisebb értékű nem banki Viber-átutalásokról sem, ezek mellett 1 ezrelékre apadhat az adóterhelés. Mivel kizárható, hogy az állam pont a bankok egymás közötti műveleteinek megadóztatásáról mondana le, így újabb Viber-tétel kerül a képbe, vagyis az értékre vetítve fél ezrelék körüli adóterheléssel lehetne biztosítani a költségvetés bevételi oldalát. Ez a terhelés lényegében fele annak a költségnek, amelyet a hitelintézetek egy-egy tranzakcióért elkérnek az ügyféltől, vagyis számottevően drágulni fognak a banki tranzakciós díjak.

A kormánynak nem csak kapnia, hanem adnia is kellene, ezért Gerendy szerint a bankadó azonnali megszüntetése lehetne az ára a bankforgalmi adó bevezetésének. A költségvetés még így is jól járna: a bankadóból 187 milliárd forintos bevétele származik idén az államnak, ezzel szemben ha a 600 ezer milliárdos bankközi forgalomra csak egy ezrelékes adót vetnének ki az máris 600 milliárdos bevételt jelentene. A bankok számára előnyt jelentene a váltás, hisz az adót nem az eszközeik után kellene fizetniük, így a kiszáradt bankrendszer némi likviditáshoz jutna. Így az éves nettó bevétel elérheti a 400 milliárd forintot, ami jelentősen megkönnyítené a költségvetés helyzetét. Igaz, az adót nem szabad kizárólag a költségvetés igényeihez méretezni, vagyis szükség van a kiadások csökkentésére és más intézkedésekre is - mondta Gerendy.

Mint ismert, a költségvetésnek az idei hiánycél eléréséhez mintegy 150, a 2013-as hiánycél tartáshoz pedig további 400 milliárdos kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedésre lenne szüksége. A hogyanról a kormánynak napokon belül döntenie kell a nyilvánosságra hozandó konvergencia programban. A bankforgalmi adó beszedése rendkívül egyszerű, hisz alig pár pénzintézetet kell az adóhatóságnak ellenőrizni, ráadásul a forgalmi adó alól kibújni sem nagyon érdemes addig, amíg forintban fizetünk idehaza, hisz a forintszámlákat nem lehet külföldre menekíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

roqfort, 2012.04.15 15:11

Szerintem ez az ötlet már egy gyümölcsözőbb bankár-kormány együttműködést kezdetét jelzi. Az extra adót a bankok áthárították az ügyfelekre egyébként is, most viszont a kormány felvállalja ezt a szívességet nekik. Persze a bankok ügyfelekre terhelt költségei is megmaradnak. És még csak verseny helyzet miatt sem kel aggódni a bankoknak, mindenki egységesen és katonásan fizet.
Mellesleg a sárga csekk rendszert nem is értem. Ma napig nem tudok megszabadulni ettől a múltbéli, gazdaságtalan, fa pusztító csökevénytől. Hiába nem kérem őket, mondván úgyis bankon keresztül utalok, csak küldik a szolgáltatók. Nyilván a Magyar Királyi Postát kell eltartanom belőle, hiszen már a csekk eladása is bevétel a Postának. Ez is egy adó, mint a villanyszámla részeként kezelt szénipari szerkezei átalakítás vagy mi a franc. Csodálatos országban élünk, adó adó hátán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.04.13 20:05

@obsi: nem baj, úgyis ajtót akartam cserélni, legalább fizeti majd a biztosító :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.04.13 17:11

Egy teljes iparág épült a sárga csekkre, ideje váltani az 1 ezrelék elfogadható tétel.
Minden utalásomat a netről intézem, és most is fizetek, az átutalásaim után, vagy ilyen vagy olyan formában , az ingyen sincs ingyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.04.13 16:48

@melos:

Na most kezdhetsz igazán rettegni, mert kapcsolataim révén hajnalban kopogtat majd a T.E.K. az ajtódon. És nem bőrkesztyűvel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.04.13 16:40

ha beéri egy ezrelékkel és valóban kivezeti a ++++ adókat-leygen-mert akkor telekom vissza 600ft fölé---persze csak szvsz sz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html