A Széchenyi pihenő kártyákon (Szép-kártya) az elmúlt években már 2,5 milliárd forint olyan összeg halmozódott fel, amit a kedvezményezett munkavállalók bár megkaptak a cafeteria keretében, de valamilyen okból nem használtak fel az utolsó utáni határidőig, így ez a pénz munkáltatónak visszajárna. Ami persze nem olyan egyszerű dolog, hisz a visszautalt támogatás - fölöslegesen - befizetett közterheit nem kaphatják vissza, sőt a visszautalt pénz növeli a bevételt, így a cég eredményét, vagyis társasági adót kell után fizetni. Ennek ellenére, a levonások után a pénz a jelenlegi szabályok szerint visszajárt a munkaadónak, legalább is eddig.

Szembesülve a kormány a saját maga által szőtt jogszabályhálóval, egy csapással oldanák meg a "problémát". Mivel a kormány értékelése szerint a 2,5 milliárd forint visszautalása a korábbi tapasztalatok alapján "nem bizonyult jó megoldásnak, a rendszer semelyik szereplőjének sem előnyös", ezért a lehető legjobb megoldás, ha a pénz az államhoz kerül.

A kormány.hu-n megjelent rendelettervezet és hatástanulmány szerint a jövőben a cégek dönthetnek úgy is, hogy visszakérik a pénzt - még ha utána adót is kell fizetni -, vagy az egészet fölajánlják a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében álló turisztikai célelőirányzat javára, ahol az így befolyó pénzt a "belföldi turizmus élénkítésre" használnának fel.

Abban az esetben is az államhoz kerül a munkáltatóknak járó pénz, ha a cégek arról megfeledkeznek és nem nyilatkoznak - olvasható a rendelettervezetben. Eddig a jogszabály szerint a pénz automatikusan visszajárt minden külön nyilatkozat nélkül. A jövőben viszont a "bürokráciacsökkentés" jegyében a cégeknek nyilatkozni kell arról, hogy kérik-e a pénzüket.