Idén összesen 35,7 százalék közterhet kell fizetnie a munkáltatónak, ha a törvényben meghatározott keretekig ad például Erzsébet-utalványt, Széchenyi Pihenő Kártyát a munkatársainak - emlékeztet Fata László cafeteria szakértő.

Az új törvényjavaslat szerint az eddigi kedvezményezett béren kívüli juttatás adója 35,7 százalékról 51,17 százalékra növekedne, így az előbb említett juttatásokon túl többek közt az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári hozzájárulást, a helyi bérletet, az iskolakezdési támogatást, munkahelyi étkeztetést is magasabb teherrel adhatná jövőre a munkáltató - hívja fel a figyelmet a szakértő.

2014-ben a kedvezményezett béren kívüli juttatások közt nem szereplő egyéb juttatások - az ezekre vonatkozó szabályok betartásával - 51,17 százalék közteherrel adóznak. Hogy az eddig kedvezményezett béren kívüli juttatások 2015-ben is megtartsák versenyelőnyüket, ezért az új adócsomag az egyéb juttatások közterhét jövőre 65,79 százalékra emelné.

Ugyanezzel a magasabb teherrel adóznak majd a kedvezményezett juttatások adótörvényben szereplő korlátait meghaladó összegek. Például a havi 8 ezer forintot meghaladó Erzsébet-utalvány.

Fata ugyanakkor rámutat: a közkedvelt adómentes juttatásoknál nem tartalmaz a javaslat erőteljes változásokat. A lakáscélú támogatás, lakáshitel támogatás kedvezményezett köre még kicsit bővülhet is. Idén a munkáltató (a további feltételeknek való megfelelés esetén) a dolgozó lakásvásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését és az ezekre felvett hitelt támogathatta. Az új adótörvény javaslata alapján a lakás-akadálymentesítésre fordított összeghez is adómentesen hozzájárulhatna a munkáltató - teszi hozzá a szakértő.