Hadat üzentek a lengyel üzlethálózatok a Jog és Igazságosság (PiS) párt választási ígéretének, amely magyar mintára megadóztatná a hipermarketeket, vagyis a 250 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteket. Létrehozták a Lengyel Kereskedelmi Fórumot, amely a legnagyobb, lengyel tőkére épülő kereskedelmi láncokat fogja össze. Úgy vélik, hogy a forgalom 2 százalékára tervezett, a költségvetésnek 3,5 milliárd zloty többletet hozó sarcot elsősorban a hazai kereskedelem szenvedné meg, a nagy külföldi cégek gond nélkül átvészelnék a változást.

A tiltakozáson túl a fórum saját adójavaslattal is előállt a vállalkozás és a gazdasági hazafiasság támogatásának parlamenti csoportja ülésén. Ennek legfontosabb pontjai szerint kizárnák az adómegállapításból az üzlet méretének figyelembe vételét; az adót minden kiskereskedelmi üzletre kiterjesztenék, tekintetbe véve a kis családi vállalkozások érdekeit; és az adózást kiterjesztenék az internetes kereskedelemre is.

A lengyel kereskedők szerint javaslatuk megvalósítása a kormány terveihez hasonló nagyságú bevételt jelentene a költségvetésnek, megnehezítené a lengyel területen szerzett nyereség külföldre vitelét és megfékezné a külföldi üzlethálózatok agresszív terjeszkedését.