NGM: nem átmeneti teher a közművezeték-adó

A jövő évi költségvetési kiigazítási lépések között szereplő közművezeték-adó, a közműtulajdonosokra vonatkozó építményadó helyi adó, ezért annak bevezetéséről és - a meghatározott keretek közötti - mértékéről a települési önkormányzat dönt - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszából, amit az MTI kérdésére küldtek.
MTI, 2012. október 19. péntek, 15:39

A tárca megerősítette, hogy nem átmeneti teherről van szó, "az intézkedést tartósnak szánja a kormány". Az adó kivetése az építményadó esetében már megszokott módon történik. Az adóalany a törvény és a települési önkormányzat által meghozott adórendelet alapján bevallja az adóköteles vezeték hosszát. Ezt követően a hatóság határozatban megállapítja az adót, amit évente két részletben kell megfizetni - ismerteti a tervezet részleteit az NGM.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be a kormány jövő évi 367 milliárdos költségvetési kiigazító intézkedéseit, amelyek egyik eleme a közműadó. Ezt a helyi építményadó kiegészítéseként a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek nyomvonala után, ezek tulajdonosára vetik ki; méterenként 100 forint adó vethető ki. Az intézkedéssel a helyi önkormányzatok 30 milliárd forint többletbevételre tehetnek szert a kormány honlapjára felkerült dokumentum szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.10.20 18:25

@elmufioka: Már csak a haveroknak és a képviselőknek nő a jövedelme... Épül a 2014-es és 2018-as pénzügyi támogatók tábora.

orbánia már 2004-ben megkapta alapjait az antidemokratikus fideszbeli pártfelépítéssel.

A nép szavát nem is akarják meghallani... Különben a luxusbűnüket, az egykulcsos SZJA-förmedvényt már rég feláldozták volna a többi ígéretük oltárán, mint egyszerűbb adózás és adócsökkentés.

De alakulnak már a sztrájkbizottságok. Ha csak felmondólevelekből és sztrájkokból értenek, úgy néz ki, hogy ezek készülnek... van ahol újra!

Érdekes a lapok által felvetett baki a közműadónál BP esetén is... Átgondolt törvénykezés??? Rég volt az!

Már a marketingkommunikációjuk sem a régi, s arra sem emlékszem, hogy szöszi selmeczi mikor mondott valaha igazat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.10.20 17:49

@rigolya:
Egyébként mostanában egyre kevésbé értem ezt a... nevezzük most akkor ad-hoc ötletelésnek ezt a nagy hordó fos kinézetű bőségtálat, amivel feldobja napjainkat a kormánypárt, már 2,5 éve.
Kinek jó ez? Ennyire költségcsökkentenek a közszférában, hogy inkább az adófizetők szabadidejére hagyatkozva bocsátanak megvitatásra, kidolgozásra egy ötletet? Vagy ezzel próbálják elhitetni velünk, hogy itt valódi népképviseleti demokrácia van, hogy mindenről jó előre tudunk, és ehhez hasonló fórumokon atomjainként elemezzük?
Nem vagyok hajlanó azt elhinni, hogy ennyire hülyék, vagy alkalmatlanok. Egy-kettő előfordulhat köztük, de egy párt egy óriási, csúcsra járatott komplex szervezet, nem lennének kormányon, ha nem lenne meg az eszük, illetve azt a néhány hülyét ne tanulták volna meg olyan pozícióba rakni, amiben az egyetlen (a párt számára gyümölcsöző) hasznukat ki tudják fejteni.
Éppenséggel hallottam egyetlen egy értelmes javaslatot a levegő munkacsoport egész működésében. Mindenki tanuljon mérnöknek, és a mérnökök pedig kikapcsolódásképpen tanuljanak meg a közgazdaságtannal és a joggal bánni. Mert különben örökké az lesz mint most, hogy a minisztériumok kizárólag jogászokkal vannak tele. És ők egy ilyen javaslatnál többet nem fognak tudni hozzátenni! Egyelőre még legalább a Magyar Energia Hivatalban vannak mérnökök, de ki tudja meddig.
Na de akkor miért nem kérdezték meg őket? Vagy ha már maradunk a villanynál, mondjuk az MVM-et? Vagy akár engem, egyetem mellett gyakornokoskodó zöldfülűt is. Fél nap alatt fel tudtam volna tenni a szükséges kérdéseimet, egy nap alatt ki tudtam volna dolgozni a javaslataimat, újabb fél nap, amíg a miniszter úrral finomhangoljuk, és kész is van! És merem állítani, hogy mindenre kiterjedne, és még igazságos is lenne a piaci szereplőkkel szemben. Mert hát az, hogy a műholdas TV-szolgáltatók most röhögnek mindenkin (bár lehet 2 hónap múlva fordul a kocka, és csak ők fognak sírni), ez valami botrány.
Szerintem ez az egész szándékos, és nagyon okos. Eleve az, hogy "bakiból" nem arányosra sikeredik a teherviselés. Valamilyen módon más terve van a kormánynak a műholdasokkal illetve az ELMŰvel, ahol ugye 2/3 annyi nyomvonal van, de kétszer annyi fogyasztó, mint a többi 5 regionális áramszolgáltatónál. Ez vagy szándékos előnyben részesítés, vagy majd derült égből kapnak egy villámcsapást a részletes szabályozáskor, amit nem tudtak előre beárazni, vagy lesz nekik egy külön adó.
És maga az ad-hoc jelleg is. Kizártnak tartom, hogy ne ismernék fel, mennyi kárt okoz a kockázatvállalásban, vagyis a vállalkozó kedvben, hogy a jelenlegi magyar szabályozási gyakorlat önmagában egy tervezési kockázatot jelent mindent vállalatnak, vagy akár magánszemélynek, aki kapcsolatba kerül az országgal. Ez a történelem legkiterjedtebb bennfentességének táptalaja lehet, valamint biztos meg lehetne találni azokat a tőkéket, amiket pont mindig elkerülnek a döntések hatásainak epicentrumai, és így versenyelőnyhöz jutnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.20 10:00

@USE: Kormányunk is nagy elánnal van azért, hogy ne tudja tartani a 2010 óta tudott 3%-os hiánycélját: egykulcsos SZJA!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.20 09:59

@elmufioka: S megint szép bizonyíték az ad-hoc ötletelésre: előbb bedobják a médiába, majd 2-3 hónap múlva hoznak részletes szabályozást... jó esetben, mert a részletes szabályozások többsége nem születik meg addigra, amikor hatályba kéne lépniük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2012.10.20 09:45

Nem egy átgondolt dologról lehet szó. Sok helyen a föld alatti közmű az önkormányzat tulajdonában van. Állítólag ez (sem) hárítható tovább a fogyasztóra. Akkor mi van? Ráadásul azt olvastam valahol, hogy 100 Ft lenne méterenként, viszont ilyen nyilvántartása talán senkinek sincs.
Szerintem ezek után senki és semmi nincs biztonságban, mert ha további pénzek kellenek bármilyen kreált jogcímen megpróbálják beszedi. Persze valahol érthető ez a sok hülyébbnél hülyébb nevű adó, mert az állami vagyont elkótyavetyélték az idők folyamán, azok már másoknak hoznak hasznot. Az állam így csak az adókból juthat bevételhez. Kérdés sikerül e megállnia az igényeivel a gazdaság teljesítőképességének legalább a határánál. Nagyon nem úgy fest...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html