Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 10 főből álló "NAV-csapat" 29 vizsgálatot tartott, amelyből 14 alkalommal tapasztaltak jogsértést. A pénzügyőrök Csongrád megye azon településeit választották ki ellenőrzéseik célpontjaként, melyeken a Szerbiából Magyarországra belépő bevándorlók tömegesen áthaladnak, és különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe. A migránsoknak álcázott "csapat" vendéglátó-ipari egységekben, kiskereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodóknál, valamint személyszállító szolgáltatást nyújtóknál tartottak próbavásárlást. Angolul beszélve, több esetben euróval fizetve vásároltak különböző termékeket, például élelmiszereket, ásványvizet stb.

A NAV munkatársai számos jogsértést tapasztaltak. A próbavásárlások több mint felénél sem számlát, sem nyugtát nem adtak az eladók, ezen kívül az eurót jóval a piaci ár alatt, 200 forintos árfolyamon számították át. Két esetben taxiba szállt a "migráns csapat", majd útjuk végén azt tapasztalták, hogy nem kaptak semmilyen bizonylatot. Egy benzinkúton a pénzügyőröknek 200 forinttal számították át az eurót, míg a következő, szerb állampolgárságú vásárlónak már 300 forinttal.

A jogsértések miatt eljárást indítottak a pénzügyőrök, hiszen valamennyi szolgáltatás és áru ellenértéke, akár forintban, akár euróban, jövedelemnek minősül, azonban egyértelműen kiderült, hogy általában a migránsoktól származó bevétel után nem fizetnek adót.

A NAV munkatársai továbbra is fokozottan ellenőrzik az érintett területeken működő szolgáltatókat, hogy megakadályozzák az adóelkerülést és a tisztességtelen haszonszerzést - írta a NAV közleményében.