Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egy számjegyű szja bevezetése 600 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésnek, de ha a gazdasági növekedés üteme nem változik, és sikerül az intézmények összevonásával az államapparátus méretét csökkenteni, akkor a mozgástér elérheti ezt az összeget.

A kormány dönthet úgy, hogy a megtakarított összeget és a növekedés többletét csak az szja-csökkentésre fordítja majd 2018-ban, de akkor más területen - ideértve a béreket, a beruházásokat és az adósságcsökkentést is - nem lesz változás, ezt azonban 2017 tavaszán kell eldönteni - mondta Varga.

A nemzetgazdasági miniszter az interjúban beszélt arról, hogy 2017-ben nagyobb adócsökkentéssel és beruházás-élénkítéssel lehet számolni, ezért jövőre kisebb mértékű lesz az adósságcsökkentés. Most azt tudják garantálni, hogy a működési kiadások valóban nulla százalékosak lesznek, a bevétel és a kiadás egyensúlyba kerül, amíg viszont vannak az országnak fejlesztései és beruházásai, addig nem tudnak teljes egészében, európai uniós értelemben is nulla százalékos hiányt elérni.

A nemzetgazdasági miniszter az Erste Bankban történő állami tulajdonrész vásárlásával kapcsolatban elmondta, a bank átvilágítása lezajlott, kialakult egy árszint, de a kormány még mindig dönthet úgy, hogy az Erste megvásárlása helyett hosszabb távon hasznosabb, ha adósságot csökkent.