Januártól több illetékszabály is változott, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal összefoglalta, hogy az idén mekkora illetéket kell fizetnünk az öröklés, az ajándékozás, ingatlan- és gépjármű-adásvétel, praxisjog-vásárlás, illetve az adóhatósági ügyintézés során. A részletes táblázatok és szabályok itt találhatók a NAV honlapján.

Amint arról beszámoltunk, az ingatlanok esetében alapvetően egykulcsossá vált a vásárlás után fizetendő illeték mértéke, ami számítások szerint az esetek többségében 80 ezer forintos plusz költséget jelent a vevő számára. Arról, hogy ki jár rosszul és ki jár jól az új metódussal, részletesen itt olvashat.

Az öröklés illetékszabályai is egyszerűsödtek, alapesetben a 18 százalékos kulcs érvényes, lakás öröklésekor pedig 9 százalék. Az öröklési, illetve ajándékozási illeték kiszabásakor már sem a szerzett vagyon, sem a rokonsági kapcsolat nem bír relevanciával, ugyanakkor az egyenes ági rokonok közötti vagyonszerzések továbbra is illetékmentesek maradnak. Újdonság az özvegy által örökölt vagyonrész illetékmentessége. Erről, illetve a további öröklési és ajándékozási illetékmentességekről az Illetéktörvény 16. és 17. paragrafusa rendelkezik, ezt itt találja.

Nem csak az idén érvényes illetéktáblázatokat közölte a NAV, hanem több oldalas összeállítást szentelt a visszterhes vagyonátruházással (azaz adásvétellel) kapcsolatos 20123-as illetékszabályoknak is - ez a dokumentum az adóhatóság honlapján itt érhető el.

A gépjárművek és pótkocsik tulajdonjogának megszerzése kapcsán fizetendő illetékekről, illetékmentességekről külön tájékoztatót állított össze a NAV - ez itt olvasható. A dokumentum egyik legfontosabb eleme az a táblázat, ami az illetékmértékek kiszámításának módját mutatja:

Illetékmértékek a gépkocsi életkora és teljesítménye szerint
motor telj. kW0-3 év4-8 év8 év felett
0-40550 Ft/kW450 Ft/kW300 Ft/kW
41-80650 Ft/kW550 Ft/kW450 Ft/kW
81-120750 Ft/kW650 Ft/kW550 Ft/kW
120 felett850 Ft/kW750 Ft/kW650 Ft/kW
Forrás: NAV


Bár lényegében adóról van szó, az elnevezés szerint illetéknek számít a banki műveletekre kivetett közteher, a tranzakciós illeték is, így a NAV erről is közölt egy részletes útmutatót. A tájékoztató egyik érdekessége az, hogy a NAV külön hangsúlyozza: az illeték a szolgáltatókat terheli, a magánszemélyeknek és vállalkozóknak fizetési kötelezettsége nincs. E mondatnak az ad aktualitást, hogy a Bankszövetség főtitkárának szavai szerint a bankok többsége ügyfeleire hárítja tovább a tranzakciós illetéket. Erre reagálva a pénzügyi jogok biztosa - vizsgálatot ígérve - közölte: valódi versenyhelyzetben nem fordulhatna elő, hogy a pénzintézetek a társadalmi közteherviselésből eredő plusz költségeiket ügyfeleikkel fizettetik meg.