Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó NGM rendeletet február 15-én hirdették ki, ennek szabályai minden piaci szereplőre változatlanul érvényesek - hangsúlyozza közleményében a minisztérium. Az új pénztárgépekre való átállás időpontja május elseje. A rendszer újdonsága miatt, illetve annak érdekében, hogy minden érintettnek kellő idő álljon rendelkezésre az új követelményeknek megfelelő pénztárgépekre való átállásra, a tárca kétlépcsős türelmi időszakot határozott meg.

A pénztárgéphasználatra kötelezettek az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező - jellemzően PC alapú pénztárgépeket - december 31-ig működtethetik anélkül, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szankcionálná az átállás elmulasztását. Emellett a jogalkotói szándék megvalósulása érdekében a nagyobb felkészülési idővel rendelkező elektronikus naplós hagyományos pénztárgépek üzemeltetői július 1-jétől elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól - áll az NGM közleményében.

A szaktárca szerint a pénztárgépek engedélyezése, gyártása időben meg fog valósulni, így nem lesz akadálya a jogszabály szerinti határidő betartásának, és az állami adóhatóság általi betartatásának.

Helyreigazítás

A hétfői, "Borul a pénztárgépcsere határideje?" című cikkünkben megjelent, "Pénteken egyeztettek a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) a pénztárgépek cseréjéről a piaci szereplők által delegált szakértők, elképzelhető ugyanis, hogy az átállásra megszabott határidők (május 1., türelmi idő június 30. és december 31.) nem tarthatók" mondatot tegnap cáfolta az NGM, közlése szerint nem volt ilyen egyeztetés.