Ráléptek az Ikea tyúkszemére

Újabb ismert és kedvelt multi került adóelkerülés miatt célkeresztbe - ezúttal egy európai.
Napi.hu, 2016. február 15. hétfő, 20:05

Az Európai Parlament (EP) Zöldek és az Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportja újabb nagyvállalatot leplezett le adóelkerüléssel, de a változatosság kedvéért most nem egy amerikai óriásnak mentek neki. Ezúttal a svéd Ikea került elő. A bútoráruház az EP-képviselők által készített riport - amelyet a hétvégén tettek közzé és amelyet eljuttattak Margrethe Vestager versenyjogi, valamint Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztosnak is eljuttattak - szerint mintegy egymilliárd eurónyi adót nem fizetett be 2009 és 2014 között.

A módszer az volt, hogy az európai üzleteiből Hollandiába utalták a pénzt jogdíjként, ahonnan adózatlanul Lichtensteinben és Luxemburgban landoltak az összegek. A vállalat emellett Luxemburg és Belgium adórendszere által kínált kedvezményekből is profitált.

Az Ikea külföldi üzleti portálok tudósításai szerint azt közölte, hogy a cégcsoport teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy a működését felelősségteljes és fenntartható módon menedzselje, adót pedig az érvényes nemzeti és nemzetközi szabályoknak és előírásoknak teljes mértékben megfelelően fizet.

A EP-képviselők által készített riport szerint csak 2014-ben az áruház 35 millió eurónyi adót "spórolt" Németországban, 24 millió eurót Franciaországban és 11,6 millió eurót az Egyesült Királyságban. Svédország, Spanyolország és Belgium 7,5-10 millió euró közötti adóbevételtől esik el.

Az Európai Bizottság (EB) illetékes szóvivője, Vanessa Mock a hírre reagálva közölte az üzleti portál szerint, hogy a bizottság tud a jelentésről és annak eredményeit részleteiben vizsgálja.

A bizottság nem elég bátor

Az EB január közepén mutatta be az adóelkerülésre vonatkozó javaslatcsomagját, ám ez a zöldek szerint nem megy elég messze ahhoz, hogy az olyan adótrükközéseket meg lehessen fogni, mint amit a jelentésben most épp az Ikea példáján felvázoltak. A kifogásaik között egyebek mellett az szerepel, hogy bár az adóhivatalok több adatot fognak kapni két - a példa alapján - Ikea csoportról, a közvélemény mégsem jut több információhoz.

Továbbá a Zöldek szerint az EB javaslata több, az Ikea által használt trükkre sem nyújt megoldást: nem kell közzé tenni az úgynevezett adóügyi határozatokat, nem akadályozza meg a "káros" feltételezett kamatlevonást megengedő támogatásokat, amellyel az Ikea-csoport például Belgiumban is élhet. A Zöldek ennek okán a jelenleg benyújtott javaslatnál sokkal ambiciózusabb adóreformot szorgalmaznak több kiskapu bezárásával, nagyobb transzparenciával, harmonizáltabb társasági adóalappal.

Fellebbeztek
Az Európai Bizottság már korábban arra kötelezte Hollandia és Luxemburg hatóságait, hogy mintegy 30 millió eurót fizettessenek vissza a Starbucks-szal és a Fiat Chrysler Automobiles-zal. Hollandia 2015. december 23-án az Európai Bírságon támadta meg az EB döntését, a Fiat december 29-én, Luxemburg pedig december 30-án fellebbezett a döntés ellen. A meghallgatásokra vélhetően az év vége felé kerülhet sor, míg az ítéletek a jövő évben várhatóak - írja a Business Insider.

HOZZÁSZÓLÁSOK