Tízmilliónál nagyobb adótartozása van a médiaceleb Berki Krisztiánnak, aki még a tatabányai, Komáromi úti, társasházi lakcímével szerepel a NAV-listán. Berki korábban az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójaként és saját cégeiben is a tatabányai lakcímével volt bejegyezve a cégadatokban, így vélhetően nem névazonosságról van szó, az adótartozó azonos a ma műsorvezetőként és realityszereplőként ismert személlyel.

Berki az elmúlt két évben a Blikk információi szerint mintegy százmillió forintot kapott a TV2-n és kábelcsatornáin futó műsorok vezetéséért és reality sorozatában való szereplésért. A tatabányai származású Berki korábban focikapus volt, ám egy sérülés miatt 25 éves korában abbahagyta a profi sportot. A neve akkor vált ismertté, amikor 2007-ben bekerült, és három évig tagja volt a fociklubot működtető FTC Zrt. igazgatóságának.

Megszűnt cégek

A Céginfo.hu adatai szerint a Berki Krisztián nevéhez köthető vállalkozások többsége csúfos véget értek. Kényszertörléssel vagy felszámolással megszűnt például a BKAG Sports Agency Kft., a vendéglátós BK Service Kft., az üzletviteli tanácsadó BK Management Group Kft. és a Slade Invest Gazdasági Tanácsadó Kft. Van olyan cég is, amely csak jóval Berki társaságból történő távozása után szűnt meg kényszertörléssel: a BK Imperium Ingatlanfejlesztő Kft. (új nevén Leo Cristiano Kft.) és a BZNT Kereskedelmi Kft.

Jelenleg végelszámolás alatt van - 2014 májusa óta - az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó BK Consultant Kft., amelyet 2013 márciusában alapított Berki Krisztián. Érdekesség, hogy ebben a vállalkozásban Berki tartózkodási címének már egy Egyesült Államokbeli, floridai cím van megadva.

Már nem mozisztár

Még működő vállalkozás a film-, video- és televízióműsor-gyártással foglalkozó, 2013 augusztusában létrehozott BK Movie Star Kft. Ebben Berki a gyermekének anyjával, Hódi Pamelával volt tulajdonos 2015. március 30-ig. Azóta egy ukrajnai, beregszászi magánszemély nevére került a társaság, akinek kézbesítési megbízottja egy székhelyszolgáltatást és cégképviseletet nyújtó magyarországi vállalkozás. Az adóhatóság tavaly április végén hozott határozatot a BK Movie Star Kft. adószámának felfüggesztéséről, amely júniustól vált jogerőssé. Adóvégrehajtás augusztusban indult a céggel szemben.

Csak egy online elérhető mérlege van a BK Movie Star Kft.-nek, e szerint 2013-ban 9,8 millió forint nettó árbevétel mellett félmilliós adózott eredménnyel zárta az évet, osztalékot nem fizetett. A kötelezettségállománya az év végén 11,8 millió forintra rúgott, ebből 11,3 millió volt a szállítók felé fennálló tartozás.

Más ismert nevek az adóslistán

A NAV összesítése szerint 2015 végén összesen 3624 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott 180 napon keresztül folyamatosan, személyenként több mint 10 millió forinttal az adóhivatalnak. Közismert nevek is felbukkannak az adóslistán, például - az előző, 2015. szeptember végi állapotot mutató negyedéves listához hasonlóan - a börtönt is megjárt volt szocialista politikus Zuschlag János, a többször elítélt, akasztói vállalkozó Stadler József és a felbujtóként elkövetett emberölés miatt fegyházbüntetésre ítélt, milliárdos vállalkozó Portik Tamás (aki az olajügyletekkel kapcsolatba hozott Energol igazgatója is volt).

Továbbra is sok adóval tartoznak a sajtóból is ismert orvosok: a plasztikai sebész, magánklinikát is működtető Seffer István és a szentendrei lakóhelyű Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász, az utóbbi eseteivel és bírósági ügyével az elmúlt években gyakran foglakozott a média.

A rekorder kínaiak is fent vannak

Van még tartozása az előző negyedéves összesített, cégeket és magánszemélyeket is felsoroló adóslistát hihetetlenül magas összeggel, 13,6 milliárd forinttal vezető (adótartozás bírsággal és késedelmi kamattal együtt számolva) kínai Zhou Tejiaonak, mint ahogy a 2012 első negyedében 450-450 millió forinttal adós Wang Sheng Qiangnak és Chen Wen Minnek is - ők akkor ugyanabban az óbudai panelházban, egymás felett laktak.

Az adóhivatali szégyenlistán van még az a Szabó László is, akitől a NAV a tavalyi második negyedéves összesítése szerint 1,6 milliárd forintot hajtott volna be, s akinek lakóhelye a Google Street View képe szerint egy lyukas kerítésű, óbudai kis ház.