A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az autó- és motorszervizek, a tisztítási szolgáltatók, a plasztikai sebészetek és a táncterem- (vagyis diszkó-) üzemeltetők eddig összesen 1515 olyan üzembe helyezési kódot igényeltek, amelynek megléte feltétele a kassza beüzemelésének - írta a lap.

A hatóság szerint 18 ezer vállalkozás érintett, ami azt jelenti: bevezetés előtt egy hónappal kevesebb mint tíz százalékuk gondolt arra, hogy lépéseket kellene tennie az online pénztárgép beszerzése érdekében.

Az online kasszák bevezetésének újabb körében az érintett vállalkozóknak ugyanis október elsejéig kell a gépeket üzembe állítaniuk. Csakhogy nincs olyan online kassza, amelyet érdemes volna megvásárolniuk. Raktáron ugyan van jó néhány készülék, a forgalmazóknál is kaphatók, ám egyelőre egyik se felel meg azoknak az új kritériumoknak, amelyeket teljesíteni kellene. A rendelkezések szerint ugyanis az érintett kör csak olyan kasszát vásárolhat, amely kicsit többet tud, mint a régiek (például képes a sztornó utasítás fogadására, és lehetővé teszi az "újramegszemélyesítést", vagyis azt, hogy a gépet átadják egy másik cégnek).

Így kicsi az esélye annak, hogy mindenki kasszához jusson, holott október elsején ennek üzemeltetését követelheti a NAV. Az érintett kör egyet biztosan tehet: igényel egy regisztrációs kódot addig is, amíg lesz engedélyezett új típusú kassza, hogy bizonyítsa, a tőle elvárható gondossággal próbált eljárni a beszerzéskor. A NAV adataiból azonban úgy látszik, egyelőre erről is kevesen értesültek - fogalmazott a Világgazdaság.