Az Európai Unió és Svájc illetékes vezetői szerdán aláírták a két ország adóinformációs megállapodását, amelytől azt remélik, hogy jelentősen javíthatja az adóelkerülés elleni intézkedéseik hatékonyságát. Az egyezmény szerint 2018-tól a felek automatikusan megadják az adóhatóságoknak az információkat egymás állampolgárainak bankszámláiról. Ezzel az uniós polgárok érzékeny búcsút vehetnek a svájci banktitoktól.

A megállapodást Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, az EU elnöki tisztségét ellátó Lettország nevében Janis Reirs lett pénzügyminiszter, illetve Jacques de Watteville, nemzetközi pénzügyekért felelős svájci államtitkár írta alá - derül ki az Európai Bizottság közleményéből. Moscovici szerint a szerződés bizonyítja, hogy az unió vezetősége elkötelezett az adórendszerek korrektebbé tétele mellett és bízik abban, hogy más unión kívüli országok is követik a példáját.

A szakértők az automatikus adatcserét tartják az adóelkerülés elleni fellépés egyik leghatékonyabb módszerének, miután az képet ad az adóhatóságoknak ügyfeleik külföldi jövedelméről. Az EU-svájci megállapodás szerint az információk nevet, adóazonosító jelet, születési dátumot és bankszámlaadatokat fognak tartalmazni. Ezzel illeszkedik az uniós tagállamok tavaly megkötött átláthatósági egyezményéhez.

Az Európai Bizottság hasonló megállapodás aláírására készül még az év vége előtt Andorrával, Liechtensteinnel, Monacóval és San Marinóval. Svájc a 444 tudósítása szerint a Bundesblatt című hivatalos közlönyben teszi közzé azoknak a külföldieknek a neveit (magánszemélyeké és cégeké egyaránt), akik, amíg még élt a svájci banktitok, abban bíztak, hogy Svájcban el tudják rejteni a vagyonukat a hazai adóhatóságok elől.