Újra publikálta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokat az ismert cégeket, volt politikusokat, vállalkozókat is felsoroló összesítéseket, amelyeken magánszemélyek és vállalkozók esetében a legalább 10 millió, vállalkozások esetében pedig legalább 100 millió forinttal adósakat gyűjtötték össze. Ezekben a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló tartozásokat listázó, negyedévenként frissített felsorolásokban ezúttal 3,6 ezer magánszemélyt és vállalkozót, valamint közel 3,1 ezer vállalkozást találtunk. Az érintettek összesített tartozása 2015 harmadik negyedében - hasonlóan a korábbi negyedévekhez - alsó hangon (vagyis a felsorolásba kerüléshez szükséges minimumösszeggel számolva) is bőven meghaladja a 300 milliárd forintot, ami a valóságban akár ennek többszöröse is lehet.

Hiányzó régi ismerősök

A magánszemélyek listájáról ezúttal hiányzik a régi ismerősnek számító Gáspár Győző, alias Győzike és felesége Gáspárné Balla Beáta, akiket korábban a bíróság jogerősen is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt adócsalásért, miután 2005-2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkoltak el, amit 76,4 milliós jövedelmük után nem fizettek be. Gáspár céges ügyeiről korábbi cikkünkben részletesen itt olvashat.

Nincs már a NAV listáján a csempészésért és sikkasztásért elítélt Földesi-Szabó Lászlón sem, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori kuratóriumi elnöke, illetve  Hunvald György, a főváros VII. kerületének korábbi szocialista polgármestere szintén lekerült.

Közismert nevek

Továbbra is szerepel viszont a felsorolásban a börtönbüntetésén túl lévő volt szocialista politikus, Zuschlag János, valamint a többször elítélt, akasztói nagyvállalkozó Stadler József is.

A listán van a három éve letartóztatott Portik Tamás milliárdos vállalkozó is, aki az olajügyletekkel kapcsolatba hozott Energol igazgatója is volt, s idén októberben a Fővárosi Törvényszék megismételt elsőfokú eljárásában felbujtóként elkövetett emberölés miatt tíz év fegyházbüntetésre ítélte Prisztás József meggyilkolása miatt.

A közismert plasztikai sebész, magánklinikát is működtető Seffer István is több mint tízmillióval tartózik az adóhivatalnak.

Jelentős adótartozása van a szentendrei lakóhelyű Vereczkey Attila szülész-nőgyógyásznak, akinek eseteivel és bírósági ügyével az elmúlt években gyakran foglakozott a sajtó; az orvos kollégáival pénzt kért olyan ellátásokért is, amit az OEP térített. Vereczkey a Magyar Nemzet tavaly januári cikke szerint öt év alatti több száz milliónyi bevétele után nem fizetett adót, az eljárás kezdetekor 140 millió forint körül lehetett az adótartozása, ami bírságokkal együtt még magasabb összegre rúghat.

A nagy adótartozók között van Tóthfalusi György Pál is, aki 2002-2008-ban tagja volt a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának, 2007-2009-ben pedig a BKV Zrt. igazgatóságának elnöke volt.

Több ügyvéd is szerepel a listán, mint például a budapesti Töröcskei László, Rosner Gábor, Szentklárai Veronika, Miklós Barna, Budai Ildikó és Ruttkay Gábor, a pécsi Tettinger Mariann, a debreceni Zemlényi Jusztina Katalin, a győri Gergely Zsolt, a szekszárdi Sándor Attila, a kozármislenyi Rabovszky Gábor, valamint a budapesti közjegyző Szihalmi László Sándor, ovábbra is több mint 10 millió forinttal tartozik az államnak

Tömörkény 1990-98 közötti polgármestere, az állatorvos Thirring Ákos is milliókkal tartozik a NAV-nak.

Kínaiak és vagyontalanok

Még mindig ott van a neve a listán annak a két kínai magánszemélynek, akik 2012 első negyedében vezették jogerőssé vált adóhiánnyal érintett adózók felsorolását. Az akkori NAV-közlés szerint az ugyanabban az óbudai panelházban, épp egymás felett lakó Wang Sheng Qiang és Chen Wen Min fejenként hajszálra ugyanakkora összeggel, mintegy 450-450 millió forinttal tartozott. Ez is azt jelzi, hogy a tízmilliós összeggel számolt értéknél messze nagyobb lehet a valós összes tartozás.

Ugyanígy megtalálható a felsorolásban a budapesti Szabó László neve, aki a NAV korábbi adatai szerint idén a második negyedév végén a legnagyobb magánszemély adósnak számított. Az alább látható óbudai ingatlanba bejelentett férfin több mint másfél milliárd forintot keres az adóhatóság.

Google Street View

Cégtemetők, patinás nevek

A céges listán, ahogy korábban, most is számos olyan vállalkozás van, amely valamely székhelyszolgáltató vagy cégtemető címén van bejegyezve: nem ritka, hogy egy külvárosi panellakásban annyi ilyen "vállalkozás" gyűlik össze, hogy az összes tartozásuk a ház teljes értékénél is nagyobb. Szintén nem újdonság, hogy feltűnően sok ingatlanos, építőipari, mezőgazdasági, gabonakereskedelmi és biztonsági vállalkozás található a felsorolásba.

A vállalkozások között - a korábbi cikkünkben részletesen felsorolt közismert vállalkozások mellett (például Malév Zrt., Malév Vagyonkezelő Kft., EVM Zrt., BVM Zrt., Zala Bútorgyár Zrt., Retz Holding Kft., Bábolna Zrt., Ganz-cégek, húsipari vállalkozások, Styl Ruhagyár) továbbra is megtalálható a kormány által 2011 tavaszán megszüntetett, az állami filmes támogatásokat osztó Magyar Mozgókép Közalapítvány.

A 2014 harmadik negyedévi debütálás után továbbra is szerepel a felsorolásban az Alexandra könyvbirodalmat kiépítő Matyi Dezső első cége, a Pécsi Direkt Kft., amely jelenleg felszámolási eljárás alatt áll.

A milliárdos vállalkozó Vitézy Tamás érdekeltségében lévő - az egykor a Helyi Théma hetilapot is előállító - Théma Nyomda Kft. is rajta van a nagy adósokat felsoroló listán, a cég 2013 novembere óta áll felszámolási eljárás alatt. Azóta azonban megszűnt a Helyi Théma lap is, s a Céginfo.hu adatai szerint márciusban adóvégrehajtás, júliusban pedig felszámolási eljárás indult a Théma Lapkiadó Kft. ellen is.

Továbbra is megtalálható a felsorolásban a CBA-Fema Kft., ennek egyik tulajdonosa a CBA-Csemege Trió Kft., amelynek 2003-2007 között résztulajdonosa volt Baldauf László, a CBA Kft. ügyvezetője, jelenleg pedig négy magánszemély érdekeltségében áll: ifj. Baldauf László, Baldaufné Borsos Brigitta, Tomicsek János és Tomicsek Jánosné neve szerepel a cégadatokban. A kötelezettségállománya 2010 decemberében, amikor elindult a felszámolási eljárása, 459 millió forintra rúgott.

A listán van a Jaguar, majd a Land Rover magyarországi képviseletét 2011-ig ellátó Cél Motors Kft. (korábbi nevén Jaguar Hungary Kft.), amely szintén felszámolás alatt van.

A gyorsasági motorpálya, a Baltonring fejlesztőjeként ismertté vált Sávoly Motorcentrum Kft. is jelentős adóhátralékkal rendelkezik. Az állam által is támogatott nagyszabású projekt megvalósítását 2010 tavaszán állította le a kormány. A cég mérlegében 2010 végén 1,2 milliárd forintos kötelezettségállomány szerepelt.

A befektetőinek jelentős kárt okozó Mag Ingatlanbefektetési Alap is a listán van, amelynek eseménydús történetéről és az azt eredetileg kezelő, jelenleg felszámolás alatt lévő Macrogamma Zrt.-ről bővebben a Portfolio.hu-n olvashat.

Továbbra is szerepel a nagy adótartozók listáján a 2011-ben még 2,3 milliárd forint nettó árbevételt elérő, jelenleg felszámolás alatt lévő Tom Clear Zrt. A cég korábban arról vált ismertté, hogy több őrzés-védelemre kiírt közbeszerzésen nyert, többek közt a Magyar Nemzeti Bank tenderen.

A Tata és környéki vizeken halászattal foglalkozó, jelenleg felszámolás alatt álló Tatai Mezőgazdasági Zrt.

Nem hiányzik a legnagyobb adósok listájáról a tavaly a második negyedévben a 2. helyen végzett, a NAV-nak 2,7 milliárd forinttal tartozó KDB Trade Kft.-t is. Ez egy budapesti, Rottenbiller utcai székhelyszolgáltatós címre bejegyzett cég, fő tevékenysége a fa-, építőanyag- és szaniteráru-nagykereskedelem volt. Már működésének második évében, 2012-ben adóvégrehajtás indult ellene, 2013-ban az adószámát is felfüggesztették.