Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök váratlan bejelentése után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részletezte, hogy az egységes 9 százalékos kulccsal a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtaná Magyarország az Európai Unióban.

A Portfolio gyors körképe szerint világszinten az egyik legversenyképesebb társasági adókulcsot tudja felmutatni majd Magyarország, ha a tervek megvalósulnak. Kevés olyan ország van a világon (amelyik egyáltalán adóztatja a társaságok jövedelmét), amelyik 10 körüli adókulccsal operál.

A KPMG tanácsadó cég átfogó adatbázisa szerint Montenegró alkalmaz még 9 százalékos kulcsot, Bulgária, Bosznia-Hercegovina 10 százalékos rátával adóztatja a cégek nyereségét, Cipruson, Írországban és Lichtensteinben pedig 12,5 százalékos kulcs van érvényben. (Persze lehetnek speciális esetek, például Írország esetében, de ez átfogó körképet ad első ránézésre.)

A Deloitte tanácsadó cég 2016-os összesítéséből szintén az olvasható ki, hogy a 9 százalékkal nagyon előkelő helyre kerülne hazánk a társasági adókulcs-versenyben. Vagyis mindezek alapján a világ élére ugrana Magyarország a társasági adókulcs tekintetében.

A KPMG 2015-ös felmérése szerint jelenleg Magyarország az OECD-országok között a 10/19 százalékos kulccsal a középmezőnyben helyezkedik el.

Csak egyes magyar vállalkozóknak ajándék

A vállalkozók érdekképviseleti szervezetei pozitív üzenetnek, komoly előrelépésnek értékelték a társasági nyereségadó csökkentésére vonatkozó miniszterelnöki bejelentést. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek nyilatkozva pozitív üzenetnek nevezte a nyereségadó csökkentését.

Hozzátette azonban, hogy véleménye szerint a járulékcsökkentés és a minimálbér kérdéskörét kellene rendezni mielőbb annak érdekében, hogy látható legyen a vállalatok költségszerkezetének új összetétele, amely megmutatja: az adott cégnél lesz-e nyereség. A társasági adó mérséklése ugyanis csak azoknak a cégnek "ajándék", ahol van nyereség.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatja az adó mértékének csökkentését, hiszen a szervezet is azt javasolta, hogy töröljék el a jelenleg érvényben lévő 500 millió forintos adóalap értékhatárt, amely összegig 10 százalék, fölötte pedig 19 százalék a társasági adó, és egységesen 10 százalék legyen az adókulcs - mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek.

Az MKIK abban bízik, hogy az adócsökkentés hatására a cégek bátrabban fogják Magyarországra hozni az adózási tevékenységüket, és így a költségvetés nominál értékben nem jár rosszabbul - fejtette ki Parragh László.