Titkos adóemelést fogadott el a parlament

Miközben az éttermi áfa csökkentésével kampányolja körbe a fél sajtót a kormány, a parlament az utolsó pillanatban egy új adó bevezetéséről döntött a vendéglátásban.
Napi.hu, 2016. június 7. kedd, 16:15
Fotó: Stocksnap

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az adótörvények elfogadása után tartott parlamenti tájékoztatóján beszélt először arról, hogy kormány bevezeti a turizmusfejlesztési hozzájárulást. A bejelentés némi értetlenséget váltott ki, hisz a több mint százoldalas adótörvényben elő sem fordult, az új adó bevezetése - a rejtélyt a Portfolio fejtette meg. A javaslat csak az utolsó utáni módosító körben jelent meg a parlament előtt minden előzmény nélkül.

A ma elfogadott parlamenti döntés szerint az éttermi szolgáltatások áfája a jelenlegi 27 százalékról jövő januártól 18, 2018 januárjától pedig 5 százalékra csökken. Az áfacsökkentés indoka, oka a 200 oldalas adótörvényből nem derül ki, hiszen számos más alapvető szolgáltatás, élelmiszer áfacsökkentése indokoltabbnak tűnne, ráadásul erős túlzásnak tűnik, hogy az éttermi étel- és nem alkoholos italfogyasztás 5 százalékkal adózzon, úgymint a gyógyszerek vagy épp az alapvető élelmiszerek.

Láthatóan a kormány is meggondolta magát mert a végszavazás előtti módosítókban a törvényjavaslatba csempészte a turizmusfejlesztési hozzájárulás nevű új adót/járulékot. A négy százalékos különadót 2018 januárjától kell fizetni az 5 százalékos áfa alá tartozó szolgáltatások után - vagyis a forgalmi adó praktikusan nem 5, hanem csak kilenc százalékra csökken.

A hozzájárulás célzott adó - vagyis nem csak a "nemzeti turizmusfejlesztési célok" finanszírozásra fordítják- , bevezetését pedig a "jogbiztonság és az arányos közteherviselés" indokolja - olvasható a kormány által benyújtott indítványban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.06.09 04:29

Folyamatosan hazudnak és átverik a sok idiótát.
Normális országban nem nyalnak be ilyen trükköket, de ez a nép ennyit tud.
Lsd még
nemhárítjákát, nemazemebrekfizetikmeg nemmegszorítás
Soroljam még?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.06.08 10:33

Majd akkor teljesít jobban Magyarország, ha nem kell hazudni az adatokról, és sumák módon trükközni az adókkal.
Meg az áfa is kisebb lesz mint pl. Szlovákiában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meningitis, 2016.06.07 18:35

Minden ÁFA csökkentés, maximum (!) 2 hónapig tartott, aztán ugyanannyiba került minden, brutális nagy baklövés.
Ja meg a marketing duma, egy rossz MLM-es értékesítőnél is ostobább!!
Inkább MLMes adót kéne kivetni, brutális rejtett jövedelmek vannak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html