Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az első négy hónapban mintegy 16 ezer célzott ellenőrzést végzett a NAV. Ez a szám nem tartalmazza azt, amikor a pénzügyőrök a komplex ellenőrzéseknél megvizsgálták a kasszákkal kapcsolatos teendők betartását is. A vizsgálatok során 1752 alkalommal állapítottak meg valamilyen hibát vagy hiányt. Több mint 100 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki, és tíz üzletet bezárattak a szabálytalanságok miatt.

Nemrég állt rendszerbe a százezredik online pénztárgép. Pontosan nem lehet tudni, hány kasszát kötnek be végül, hiszen ez nem egy statikus piac: állandóan alakulnak új, és szűnnek meg korábbi vállalkozások. Valószínűsíthető, hogy jóval többen váltottak ki regisztrációs kódot, mint ahány potenciális online pénztárgép-üzemeltető lesz összesen.

A NAV gépe mindent lát

Nem volt még példa ara, hogy valaki megpróbálta volna szétszedni, fizikailag manipulálni a működő online kasszát. Az adóhivatal a rendszert úgy építette fel, hogy a beépített intelligencia a lehető legtöbb és legfinomabb elemzést elvégezze emberi beavatkozás nélkül is. Az adatbányászati módszerekkel pedig könnyen megállapítható, ha valakinek nem reális a bevallott forgalma - mondta az elnökhelyettes. Összehasonlítják az adott térség hasonló profilú vállalkozásaival, és ha valaki jelentősen eltérő adatokat produkál, az számíthat helyszíni ellenőrzésre. Akár TEÁOR-kód szerint ki tudják mutatni, hogy azon a településen milyen bevétel várható egy bizonyos üzlettípus üzemeltetéséből. Azt is figyelik, hogy egy bizonyos típus több gépe nem jelent-e folyamatosan kisebb bevételt, mint más gyártmányok, ez ugyanis felvetné a típusfüggő manipuláció lehetőségét.

Működik a NAV hackerlaborja

A kasszák műszaki ellenőrzése nem ér véget azzal, hogy megkapják az engedélyt. A NAV is vásárol kasszákat, sokszor úgy, hogy a gyártók, forgalmazók nem is tudják, hogy az adóhivatal vette meg, fedővállalkozásokon keresztül is hozzájuthatnak - derült ki Vágujhelyi szavaiból. Majd a NAV hackerlaborjában alaposan átvizsgálják ezeket, megpróbálják feltörni. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem felel meg az előírásoknak, akkor két dolog lehetséges - mondta NAV-os vezető az onlinekassza.hu-nak. Értesítik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt, amely bekéri az etalonpéldányt és megvizsgálja. Ha abban találnak hibát, akkor az ő hatáskörük, hogy eldöntsék, javítható-e vagy visszavonják az engedélyt. Ha az etalonpéldány jó, de később módosítottak rajta, akkor annak súlyos anyagi, büntetőjogi, szerzői jogi következményei lesznek, ilyenkor a NAV jár el.

Eddig 350 millió blokk adatai érkeztek be

Értékes információk halmozódnak itt fel nap mint nap, ezért nagy erőt fordítunk a védelemre: a fizikai védelemre és az informatikaira egyaránt. Utóbbiról annyit, hogy a szervert a nyílt interneten keresztül nem lehet elérni, így megtámadni sem - sorolta Vágujhelyi. Két központ működik párhuzamosan. A központi szerver egy IBM-gép, a tárolási kapacitása 1 Petabyte, vagyis 1000 Terrabyte. Az onlinekassza rendszerből eddig 350 millió blokk adatai érkeztek be.