A testület kormánypárti többsége csütörtökön fogadta el a változtatást, amely az indoklása szerint jogtechnikai jellegű, az "a filmtámogatások társasági adókedvezményével megegyezően biztosítja a támogatás és az államháztartásról szóló törvény összhangját".

Tóth Bertalan szocialista képviselő azonban az indoklást vitatva érdemi változtatásnak minősítette a bizottsági javaslatot. Az államháztartási törvény megkerülése szerinte azt eredményezné, hogy sem közbeszerzési, sem beszámolási kötelezettség nem terheli a pénz felhasználását, annak adatai nem lesznek közérdekből nyilvánosak. Szerinte ez is rontja majd a 2024-es játékokra való pályázásunk hitelét.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára Tóth Bertalannak úgy felelt: azért nem vonatkozna az államháztartási törvény ezen forrásokra, mert a támogatás nyújtója nem költségvetési szerv. Mindez azonban nem jelentené azt, hogy a közpénzfelhasználás szabályai ne vonatkoznának arra - tette hozzá. Kijelentette: a felhasználás átláthatósága biztosított, hiszen nyilvános az, ki fizet kinek mekkora összeget és milyen célra.

A jobbikos Szilágyi György azt vetette fel, hogy a pályázat lebonyolításáért felelős céget párhuzamosan finanszírozzák, a jogszabály ugyanis csak a 19 milliárd forint értékű tao-támogatást érinti, miközben a társaság már létezik, működik, a fejlesztési tárca által biztosított forrásból. Arra kérdezett rá: a tao-források megjelenésével a jelenleg használt forrásaikat visszafizetik-e a költségvetésnek?