A Nemzetgazdasági Minisztériumban létrehozott EKÁER munkacsoport egyeztető megbeszélésein - amelyek jelenleg is folynak, és mindaddig tartanak, amíg ez indokolt - kérték a résztvevők, hogy a rendszer január elsejei bevezetésénél biztosítson türelmi időszakot a kormány.

Ezt figyelembe véve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal január 31-ig nem szankcionálja, ha valamelyik érintett gazdálkodó nem rendelkezik EKÁER számmal - írja közleményében a NAV. Így a felkészülési idő a törvény november 27-i elfogadásától számítva nem néhány nap, hanem több mint két hónap.

A rendszerrel kapcsolatosan beérkezett kérdések és az arra adott szakmai válaszok feltöltése folyamatos az ekaer.nav.gov.hu oldal kérdések-válaszok rovatába.

Az EKÁER számot EU-ból érkező áruk esetén a címzettnek, míg EU-ba küldött áruk esetén a feladónak kell kérni, így a külföldi partnereknek semmilyen kötelezettsége nincs, a rendszer működéséből annyit érzékelnek, hogy a fuvarokmányokon szerepel egy plusz adat, az EKÁER azonosító.

Az EKÁER-ben érintett gazdálkodó bizonyos adatok módosítására jogosultságot adhat a fuvarozónak. Ilyen adat például a rendszám, amely módosítása szükségessé válhat egy esetleges műszaki hiba vagy baleset esetén.