Változások az adóhivatalnál - ki jár jól?

Változásokat tervez a NAV vezetősége, amelyek egyik eleme az lenne, hogy az adózónak is igaza lehetne az adóhatósággal folytatott vitáiban. Jelenleg a perek 80 százalékát a hatóság nyeri. Nem lenne jó viszont a névtelen feljelentések figyelmen kívül hagyása.
Napi.hu, 2016. október 5. szerda, 10:22
Fotó: Napi.hu

A szakértők szerint gond lehet a NAV vezetőségének reformjavaslataival annak ellenére, hogy a cél az lenne, hogy kevesebbet zaklassák a tisztességesen adózókat - derül ki a Magyar Nemezt cikkéből. Például rossz ötletnek tartják, hogy az adóhatóság kevesebbet foglalkozzon a névtelen bejelentésekkel, ezek ugyanis pótolhatatlan információforrást jelentenek.

Azt viszont senki sem vitatja, hogy jó ötlet lenne, ha az adózónak is igaza lehetne az adóhatósággal szemben. Jelenleg ugyanis a perek négyötödét a hatóság nyeri meg az ügyfelekkel szemben. Ehhez a jogorvoslati rendszer módosítására van szükség.

A NAV vezetése nem tartja jónak, hogy a hatóság alig ad esélyt az adózóknak arra, hogy megfizessék a tartozásukat. Már az első vagy a második banki napon leveszik inkasszóval a számlájáról a pénzt. A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a felszólítások és a a helyszíni végrehajtások lassúbbak és költségesebbek, mint az inkasszó.

HOZZÁSZÓLÁSOK