Nem zárom ki azt, hogy felülvizsgáljuk vagy újragondoljuk a bankadót, mivel a bankszektor jelentős terheket visel majd a devizahiteles ügyfelek kompenzálása miatt - mondta a tárcavezető.

Meglepetéssel hallom, hogy néhány kolléga arról beszél, hogy mennyivel csökken a devizahitelesek törlesztőrészlete a következő lépés után. Ilyen számítások csak kis mértékben készültek csak - jelentette ki Varga. A bankoknak most kell elvégezniük az árfolyamréssel kapcsolatos számításokat és hogy ez alapján mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek. Ettől különböző ügy lesz az egyoldalú kamatemeléseknek a visszaszámolása.

Arra a kérdésre, hogy a bankokat ért 900 milliárd forintos veszteségről szóló hírek reálisak-e, Varga úgy válaszolt, hogy igen, de attól függ, hogy milyen megoldást választ a kormány. A Bankszövetséggel egyeztettem az elmúlt napokban, tőlük is várjuk a javaslatokat, milyen számítási mód alapján kívánják majd pontosítani a szerződéseket - mondta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kúria döntése érinti a forinthiteleseket is, hiszen a bankok az esetükben is tisztességtelenül jártak el.

Arra a kérdésre, hogy a magyar állam átvállalja-e a forintosításból fakadó banki veszteségek egy részét, a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy ezt vizsgálni kell még. Az első kérdés, hogy mekkora lehet ennek a segítségnyújtásnak a mértéke. Először nézzük meg, hogy milyen rendszerben akarjuk az elszámolást pontossá tenni. Ha megvannak ezek a számok, akkor lehet rátérni arra a kérdésre, hogy az állam ehhez mennyivel járuljon hozzá. Kicsit még korainak tartom ezt a kérdést - magyarázta.

Ezzel arra utalt, amit korábban Gulyás Gergely és Rogán Antal is említett, vagyis, hogy a bankok a forintosítás okozta terhek miatt kedvezményt kaphatnak a bankadóból, ahogyan ez történt 2012-ben a 2011-es végtörlesztéskor is.

Azt azonban határozottan kijelentette, hogy a kormány nem vezeti ki a szektorspecifikus különadókat.

Az Európai Tanács két héttel ezelőtti ülésén fogadta el Magyarországra vonatkozóan is az országspecifikus ajánlásait az Európai Bizottság javaslata alapján. Ezek szerint - egyebek mellett - azt javasolja, hogy Magyarország szüntesse meg az egyes szektorokat sújtó különadókat. a Ma reggel című műsorban.