Vitája van a NAV-val? - Ügyvédre cserélheti a könyvelőjét

Az adóhatósági határozatokkal szembeni jogorvoslat 2017-től várható új szabályai a Deloitte Legal adóperes szakértője szerint hatékonyabbá teszik a jogorvoslatot, detudatosabb fellépést követelnek a vállalkozásoktól és kihívás elé állíthatják a lényegesen kevesebb ügyre berendezkedett közigazgatási bíróságokat.
MTI-Eco, 2016. március 23. szerda, 16:49

A kormány által elfogadott törvénymódosítási koncepció gyökeresen megváltoztathatja az adóügyek jogorvoslati eljárásait.

A vállalkozások szempontjából az egyik legjelentősebb változás előreláthatólag az lesz, hogy 2017-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozataival szemben főszabályként nem lesz lehetőség fellebbezésre, rögtön bírósághoz kell fordulni, a bírósági eljárás pedig egyfokú helyett várhatóan kétfokozatú lesz.

Minden jogi útra kerülhet

A változás hátterében többek között az a célkitűzés áll, hogy a NAV által hozott határozatok felülvizsgálatát a hatóságtól minden tekintetben független jogorvoslati fórum lássa el" - idézi a cég közleménye Harcos Mihály ügyvédet, aki szerint a közigazgatási bíróságok szervezetrendszerét és létszámát az új szabályozáshoz kell igazítani, hiszen jelenleg évente a NAV mintegy 17 ezer jogorvoslati kérelmet bírál el.

A vállalkozások legtöbbször saját maguk vagy a könyvelőjük, adótanácsadójuk útján intézik a jogorvoslatot, a jövőben viszont ügyvédeket kell majd alkalamazniuk, hiszen a bíróság előtti jogi képviselet tipikusan ügyvédi tevékenység.

A jogszabálymódosítás másik jelentős következménye lesz Harcos szerint, hogy a jogorvoslatban érvényesülni fog a kereseti kérelemhez kötöttség elve. Így a vállalkozásoknak már a jogvita legelején pontosan meg kell majd jelölniük, hogy a NAV határozatát milyen okból és milyen jogi alapon kifogásolják. Így megszűnik az a gyakorlat, hogy a jogorvoslat során kiderülő jogszabáylsértést is figyelembe vegyenek, az azt kérő javára, vagy kárára.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.03.24 20:12

@tarTosPista:

Nem kell a bíróságra futkosni - lehet egyet is érteni a nAV határozatával.
Az új perrendtartásról beszél itt a könyvvizsgáló cég jogi irodájának jogásza: s hazabeszél.
A nagy cégek örülnek, hogy nem a NÁV, hanem a bíróság vizsgálja meg az ügyüket és ehhez majd a nagy tanácsadó irodákkal együttműködő ügyvédeket választ.
A kisebb cégek számára lesz ez költségesebb, nem elég odaszalajtani a könyvelőt a NÁV-hoz, meg kell majd fizetni az ügyvédi óradíjakat.
Nyilvánvaló, hogy a pereskedés egyéb összetevői is megdrágulnak, hogy leszoktassák az embereket a jogi útról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.03.23 17:43

Ez a fidesz mennyi marhaságot zúdit a népre, 18-ban el kell küldeni a francba.
Miért kellene minden piti üggyel jogászkodni, bíróságra futkozni?
Eszement.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html