Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ott perelte be ugyanis Magyarországot az egyik olyan multinacionális cég (Edenred), amely az Erzsébet-utalvány és a Szép-kártya miatt kiszorult a honi piacról. A döntést később két másik hasonló is követheti. A három, francia kötődésű társaság - Edenred, Le Chéque Déjeuner és Sodexo Pass - külön-külön terjesztette elő igényét a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál - írta a lap.

Az első kereset - az Edenredé - 2013 őszén futott be a fórumhoz, az utolsó szinte pontosan egy esztendővel később. A beadványokban mindhárom cég arra hivatkozik: hazánk megsértett egy, a francia és a magyar kormány között 1987-ben létrejött egyezményt - olvasható a Magyar Időkben.

A fejlesztési tárca közlése szerint legelőrébb az Edenred eljárása tart, az ügyében tavaly novemberben tartották meg a tárgyalást Washingtonban. A Le Chéque Déjeuner beadványa 2016 végén kerülhet a nemzetközi fórum napirendjére, az érvek ezúttal Londonban ütközhetnek, a Sodexo Pass esetét pedig 2017 tavaszán tárgyalhatják meg, mégpedig a tengerentúlon. Ítélet - a korábbi tapasztalatok alapján - legkorábban a tárgyalástól számított hat-kilenc hónap elteltével várható. Ezek szerint az első döntés - vagyis az Edenred keresetét elbíráló határozat - akár már most tavasszal megszülethet.

A cafeteriarendszer átszabása ügyében már elindult a jogalkotási munka, alapvetően az Európai Bíróság februári határozata nyomán. Az új rendelkezéseknek mihamarabb, leginkább 2017 elején életbe kellene lépniük. Így könnyen megeshet, hogy nem is lesz már idehaza cafeteriarendszer, mire ítélet születik a harmadik perben is - fogalmazott a Magyar Idők.