Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogeset előtörténete még 2005-ben indult, amikor nyolc orvos leszerződött egy önkormányzattal a háziorvosi ügyelet ellátására.

Az induló megbízási díj óránként 1700 forint volt. A szerződésbe bevették azt, hogy a díjat évente felülvizsgálják, az önkormányzat pedig - szándéka szerint - lépcsőzetesen emeli azt, továbbá a díjat évente képviselő-testületi rendeletbe foglalják. Emelés nem volt ugyan, de az orvosok mégis végezték a dolgukat egészen 2012-ig, amikor az önkormányzat az ügyeleti óradíjat egyoldalúan 1250 forintra csökkentette, de hogy a nagyvonalúságát is bizonyítsa, hétvégére és ünnepnapokra 1375 forint óradíjat határozott meg. Egyúttal a megbízási szerződéseket hat hónapos felmondási idővel, az év végére felmondta.

Érdekes felmondás

A felmondás indoka az volt, hogy a felek nem tudtak megállapodni az ügyeleti díjak összegében. A következő évtől (2013-tól) az önkormányzat újabb megbízási szerződéseket kötött, részben a korábbi, részben pedig más orvosokkal.

Az új szerződésekben a háziorvosi ügyeleti díj összegét a 2012-es díjcsökkentést megelőző mértékben határozta meg, majd azt évenként emelte.

Az orvosok nem hagyták magukat

Az orvosok perre mentek, és követelték 2012-re az addigi és a csökkentett díjuk különbözetét, ami összesen 7,4 millió forintot tett ki. Az elsőfokú bíróság az orvosok keresetét elutasította. Megállapította, hogy az önkormányzatot - a felek által megkötött szerződésben kikötött jogosultság alapján - az egyoldalú díjmegállapítási jog megillette, és a felek közötti szerződés nem ütközik a jóerkölcsbe sem.

Az orvosok fellebbeztek és a másodfokú bíróság megítélte számukra a kért összegeket. A jogerős ítélet megállapította, hogy az önkormányzat joggal való visszaélésnek minősülő képviselő-testületi határozata joghatás kiváltására alkalmatlan volt, az orvosok alappal követelték a megbízási szerződés megszűnéséig, azaz 2012. december 31-ig járó, az önkormányzati díjmérséklést megelőző összegnek megfelelő ügyeleti díjaik megfizetését.

Az önkormányzat felülvizsgálatot kért

Az önkormányzat felülvizsgálatot kért a Kúriától, de veszített. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a gazdálkodása megnehezült, azért csökkentette az orvosok ügyeleti óradíját.

A Kúria viszont úgy vélte, hogy az ügyeleti díjak csökkentésének valóságos oka nem ez volt, amit alátámaszt az is, hogy 2013-tól kezdődően a díjcsökkentést megelőző mértékű ügyeleti díjakra visszatért az önkormányzat, sőt a díjak mértékét ezt követően emelte is. Ezért helyesen vont le következtetést a másodfokú bíróság arra, hogy a szerződésben az önkormányzat javára kétségtelenül kikötött egyoldalú díjmódosítási jogosultságát az önkormányzat visszaélésszerűen, az orvosokkal szembeni retorzióként gyakorolta.

Képünk forrása: Shutterstock