Brexit: esetleg is-is vagy mégis mégse

Bár a Theresa May brit miniszterelnök által felvázolt EU-kilépési tervet a BBC ultimátumként értékelte, igazából most sem derült ki sokkal több konkrétum, mint korábban, továbbra is folyik a maszatolás. A tiszta válás felvázolásakor May néhány "mellékszálat" elfelejtett megemlíteni.
Szabó Zsuzsanna, 2017. január 17. kedd, 17:12
Fotó: Napi.hu

Ha nincs egyezség, az jobb, mint egy rossz egyezség - mondta Theresa May -, mert egyezség nélkül is tudnának kereskedni Európával, ugyanakkor szabad kezet kapnának abban, hogy a világ más országaival kereskedelmi megállapodásokat kössenek. Emellett szabadon alakíthatnának ki versenyképes adókat és más olyan intézkedéseket is hozhatnának, amelyek a világ legjobb vállalatait és legnagyobb befektetőit Nagy-Britanniába csalogatnák.

A miniszterelnök kijelentése megnyerően hangozhat a brexitpártiaknak, csakhogy néhány "mellékes" tényezőt figyelmen kívül hagy. Egyrészt az Egyesült Királyság első számú kereskedelmi partnere az EU. Az Egyesült Királyság ezer szállal kötődik az unióhoz nemcsak kereskedelmi kapcsolatokon keresztül, hanem jogilag is.

Lassan a testtel

Jól hangzik, hogy ha nincs megállapodás, akkor majd Nagy-Britannia szabadon kötöget kereskedelmi egyezményeket, csakhogy az Egyesült Királyság addig semmilyen tárgyalást nem kezdhet harmadik országgal, míg az EU tagja, hiszen a tagállamok az Európai Bizottságra ruházták annak a jogát, hogy a nevükben kereskedelmi ügyekben eljárjon, beleértve a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokról folytatott tárgyalásokat is. Azaz amíg az Egyesült Királyság tagsági jogviszonya nem szűnik meg, senkivel sem tárgyalhat.

Ehhez jön az a szintén "mellékes" szál, hogy egy-egy kétoldalú kereskedelmi tárgyalás végigvitele évekig tart, és ez az időszak csak a kilépést követően kezdődhet. Addig - ameddig legfeljebb az uniós szabályoknál kedvezőtlenebb a WTO-szabályok lépnek érvénybe - az Egyesült Királyság szinte légüres térbe kerülhet. Más szóval megvalósulhat a lehető legrosszabb forgatókönyv a szigetország számára - a brexit makrogazdasági hatásainak elemzésekor is WTO-szabályok bizonyultak legkedvezőtlenebbnek a szigetországnak.

Hátrább az agarakkal

Abban bízni, hogy az Egyesült Királyság akkora ász, hogy csak a britek számára előnyös megállapodás szülessen olyan hatalmas kereskedelmi partnerekkel, mint például Kína, finoman szólva naivitás. Egyrészt mert minden bizonnyal a leendő kereskedelmi partnereknek is az az érdekük, hogy a számukra legelőnyösebb szerződést kössék, másrészt a May által emlegetett legjobb vállalatoknak és befektetőknek a legnagyobb vonzerőt pont az 500 millió potenciális ügyfelet elérő uniós egységes piac kínálja, nem az Egyesült Királyság. Nem véletlenül jelezték a nagy pénzügyi szolgáltatók és a nagyvállalatok, hogy a brexit miatt megfontolják vállalataik átköltöztetését az egységes piacon belülre.

Nem oda Buda

A "versenyképes" adók meghatározása pedig tagállami hatáskör az Európai Unióban, azaz ezen a téren - a többi tagállamhoz hasonlóan - eddig is szabad keze volt az Egyesült Királyságnak.

Bár a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier, megdicsérte Mayt a "világosabb" beszédért, de még mindig elég sok kérdés maradt nyitva, amely biztosan nem fogja erősíteni az országgal szembeni üzleti bizalmat. Így a "legjobb vállalatok" és "legnagyobb befektetők" sem fogják nagyon összetörni magukat, hogy a következő években az Egyesült Királyságban üzleteljenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.01.18 12:33

@Dakota Summer:
Ne csak a levegőbe beszélj, hanem mondd is el mit raboltak el!
Földet műveltek, iparcikkekkel kereskedtek, megcsinálták az ipari forradalmat.
Széchenyi egészen mást látott az angolokban mint te, ipart, kereskedelmet tőkét és hitelt. Nem földesúr volt a te ükapád, mert azok rabolták a jobbágyokat, robot, ajándék, kappan, tized ez volt a magyar múlt. Szegény Széchenyi talán el is sírta magát a haza szomorú sorsán, amikor meglátta az iparkodó, szorgalmas földesúrmentes Angliát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2017.01.18 12:15

@foldnyuzo: no meg hát a világ kirablása is kellett az általános nyugati jóléthez.
Oké, tudnak (vagy inkább: tudtak) dolgozni és van (volt) eszük, de ez nem lett volna elég.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.18 11:51

@matura: "...kétségtelenül meg fognak élni a gyarmatosítás során rablott töméntelen kincsből."
Ne bomolj már! Az egész London alatt egy nagy raktár húzódik tele arannyal gyémánttal, majd az angolok abból veszi meg azt a töménytelen cikket élelmiszert amit nap mint nap fogyasztanak?
Az angolok és másoknak is a jólét forrása a munka, különösen igaz az angolokra.
Az ipari forradalom hazájáról az világ egykori műhelyéről hogyan lehet így beszélni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.01.18 10:38

Tiszta Nagybrittannia elve rég megdőlt, amikor beengedték a sok színest, pakit, indiait, stb. stb., pont az európaiak bevándorlása zavarja Őket? Nemhogy őrülnének , hogy nemzetiségileg és vallásilag kicsit kiegyensulyozzák, ne boldogítsák már a világot, de kétségtelenül meg fognak élni a gyarmatosítás során rablott töméntelen kincsből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.17 21:29

@foldnyuzo:
Kis szar ország lesz Nagy Britannia, pláne ha a skót függetlenség megvalósul.
Mindenki saját maga alakítja a sorsát., jól rosszul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html