Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cikk szerzője: Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelő uniós biztos

Az elmúlt hónapok során naponta több ezer szalagcím mutatta a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb adatokat. Ezek a számok olyan mértékben nőttek, hogy senki sem vonhatta kétségbe a helyzet súlyosságát. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy e számok mögött egyedi emberi sorsok húzódnak. Nem fogjuk elfelejteni azt a félelmet, szorongást és fájdalmat és szomorúságot, amelyet az elmúlt hónapokban az európai polgárok átéltek: gyermekeink, idős rokonaink és ismerőseink, egészségügyi dolgozóink, családok, barátok és szomszédok. A koronavírus-válság mindenkit érintett.

A Covid-19 a közelmúltbeli népegészségügyi válságokhoz képest egyedülálló globális kihívás elé állított mindannyiunkat. A vírus kevesebb mint 6 hónap alatt élesen rávilágított arra, milyen hatása van az egészségnek életünkre, a gazdaságra és a társadalomra - mindennapi életünkre szinte minden tekintetben. Ugyan még mindig a világjárvány közepette vagyunk, lassan kezdünk előre tekinteni az új normalitás felé.

A kihívásokkal - még a legnehezebbekkel is - azonban új lehetőségek nyílnak meg. Európa, amint azt a múltban is tette, le fogja vonni a válság tanulságait. Jobban fel kell készülnünk, hogy ha valaha újra ilyen helyzetbe kerülnénk, másképpen reagáljunk. Soha többé nem akarjuk, hogy az egészségügyi dolgozóinknak választaniuk kelljen, hogy melyik beteg kapjon életmentő felszerelést. Nem szeretnénk újra azt látni, hogy a tagállamok lezárják a határokat, és másokat megakadályoznak abban, hogy hozzáférjenek a létfontosságú gyógyszerekhez vagy védőeszközökhöz. Nem akarunk túlterhelt régiókat vagy országokat, amelyek nem képesek megfelelően gondoskodni mindenkiről, a határ másik oldalán pedig mindeközben kihasználatlan kórházi ágyak vannak. Polgáraink többet várnak Európától - joggal. Ennek egyértelműen hangot adtak.

Új fejezet az uniós egészségpolitikában

Válaszunk "az EU az egészségügyért" program, amely az uniós egészségügyi politika új fejezetét nyitja meg. "Az EU az egészségügyért" programmal biztosítani fogjuk, hogy a jövőben felkészültebbek legyünk arra, hogy egészségügyi válságok esetén megvédjük az európai polgárokat és javítsuk az egészségügyi ellátásukat. Ez az EU eddigi legambiciózusabb egészségügyi programja: a pénzügyi források 2000 százalékkal nőttek és a program egyértelmű célja, hogy az egészségügy az EU egyik legfontosabb prioritásává váljon.

Íme, egy bátor, ambiciózus és a Covid-19 utánra tekintő EU. 9,4 milliárd euró: a számok önmagukért beszélnek. A Covid-19 világjárvány valójában azt mutatta meg, hogy

elérkezett az idő egy alapvető paradigmaváltásra az egészségről alkotott képünk és az egészségügyi beruházások terén.

Az EU most először képes lesz tartalékot képezni orvosi eszközökből és egészségügyi személyzetből - többek között "repülő orvosokból". Ezek a források válság idején vethetők be azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. "Az EU az egészségügyért" program keretében arra törekszünk, hogy mindenkor rendelkezésre álljanak a szükséges védőeszközök, gyógyszerek és orvostechnikai eszközök, és hogy ezek megfizethetők és innovatívak legyenek.

Nagyobb hangsúly az egészségügyön

Bár a Covid-19 megtanított bennünket arra, hogy Európának nagyobb hangsúlyt kell helyeznie az egészségügyre, és képesnek kell lennie arra, hogy jobban reagáljon a járványokra és az előre nem látható egészségügyi veszélyekre, ez az új program nem csupán a világjárványra ad választ. "Az EU az egészségügyért" program hozzá fog járulni az európai rákellenes terv kidolgozásához is. Ennek az új és ambiciózus európai gyógyszerstratégiának a célja, hogy megfizethető gyógyszerellátást biztosítson mindenki számára, javítsa a ritka betegségben szenvedő betegek és a mentális egészségügyi problémákkal küzdő személyek életkörülményeit, valamint kezelje a védőoltással és az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos kihívásokat.

Ez a világjárvány megmutatta, hogy egészségügyi válság esetén összefogás nélkül saját érdekeink ellen dolgozunk. A szolidaritás életeket ment. Az egészségügy tagállami hatáskörbe tartozik és ez a jövőben sem lesz másként. Polgáraink azonban azt akarják, hogy az EU töltsön be vezető szerepet e területen. És ez így is lesz.