Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem vezet olyan nyilvántartást, nem készít felmérést, valamint az adókötelezettségek teljesítésére rendszeresített bevallásokban sincs olyan adat, ami alapján megállapítható lenne, hogy mennyiért adják ki a lakásokat, valamint, hogy hány kiadott ingatlan van jelenleg Magyarországon - ismerte el a NAV a Napi.hu-nak.

Ennek oka, hogy az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet az adózóknak 2013-ban a személyi jövedelemadó bevallásuk 7. sorában az "Önálló tevékenységből származó jövedelem" kategóriában kellett szerepeltetni. Mivel azonban ez a sor számos más jogcímen megszerzett jövedelmet is tartalmaz - többek közt az ingóság bérbeadásából, a magánóraadásból, a megbízási jogviszony alapján végzett tevékenységből, valamint a szellemi tevékenységből származó jövedelmet - az egyes jogcímek elkülönítésére a bevallás nem ad lehetőséget - magyarázta az okokat az adóhivatal.

Sokan árulkodnak

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az albérletből származó jövedelmüket eltitkolók a meg nem fizetett adó befizetésén túl a hiány összegének 50 százalékát, a bevétel eltitkolása esetében 200 százalékát kitevő adóbírság, továbbá mulasztási bírság, késedelmi pótlék fizetésére számíthatnak. Általában lehet kérni az adóbírság mérséklését, ám a NAV közölte, hogy ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával függ össze - például a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, illetve megsemmisítésével -, akkor sem hivatalból, sem kérelemre nem adható könnyítés.

Az adóhivatalnál az iránt is érdeklődtünk, hogy hogyan buknak le az ilyen fajta jövedelmüket eltitkolók, a válaszuk szerint számos közérdekű bejelentés érkezik hozzájuk "az állampolgárok bérbeadással, szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos tapasztalatairól, főként adózást érintő szabálytalanságokról". A bejelentésekben leggyakrabban azt kifogásolják, hogy a kifizetett bérleti díjról, illetve a szálláshely díjáról semmiféle bizonylatot, írásos dokumentumot nem kapnak, s ennek hiányában reklamációra később nincs módjuk.

Az utóbbi időben gyakoriak azok a bejelentések is, amelyekben a bejelentők olyan szálláskiadásról számolnak be, amikor egy bérelt ingatlant interneten hirdet a bérbevevő magánszemély, alkalmi szállást kínálva több személynek mindenféle szerződés és bizonylat, és minden bizonnyal adófizetés nélkül.

A NAV ezzel párhuzamosan az interneten megjelent nyilvános adatokat is felhasználja az ellenőrzések során, ahogy az ingatlan-bérbeadásra vonatkozó vizsgálatok tervezésekor fokozott figyelmet fordítanak az interneten közzétett lakáshirdetésekre, legyen szó egyetlen szobáról vagy komplett lakóingatlan bérbeadásáról.