Hova rohan Orbán és Matolcsy? (vélemény)

Az egyre hangosabb hazai és külföldi piaci elemzői kritikákból − legújabban pedig a jegybank is hasonlóan vélekedik − jól látszik, hogy a parlament elé sietősen beterjesztett 2013-as költségvetéssel "csupán" két komolyabb baj van: nem lesz tartható a bevételi és a kiadási oldala.
Domokos László, 2012. július 6. péntek, 06:45
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának jegyzete...

Egyrészt nem könnyű − nem véletlen, hogy ilyet nem is próbálnak meg bejáratott piacgazdaságok − már júniusban, felelősséggel megmondani, hogy pontosan mennyiből fog gazdálkodni a következő évben egy ország, majd a kiadásokat részletes előirányzatokká lebontani, másrészt nem érthető a sietség oka. (Miközben például a javaslat által figyelembe vett nominális GDP sem stimmel.) Nem lesz ugyanis a befektetők számára vonzóbb hely a magyar gazdaság pusztán attól, ha már 2012. július 12-én meg tudja mondani a magyar kormány, hogy pontosan milyen költségvetési főszámokat nem fog tudni 2013 folyamán betartani. A sietség egyik vélt magyarázata az volt, hogy valamilyen papír felmutatása segítheti a Kohéziós alap forrásainak ideiglenes felfüggesztéséről szóló uniós döntés visszavonását − de hát ezen már túl van a magyar gazdaságpolitika, és a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca szavaival élve "magyar siker született a tartós hiánycsökkentésben", azaz nem vész el a lehetőség.

Akkor hát mire föl a rohanás? E ponton pedig mindenki csak széttárja a kezét − a kormánypárti képviselők kivételével, akik kezükkel nyomják majd a gombot, szakadatlan. (Akik várhatóan csak mutatóban szavaznak majd meg egy-egy ellenzéki módosítót − már ha egyáltalán.) A kabinet sietségét részben magyarázza az a feltételezés, hogy a főszámok gyors rögzítésével a korábbinál rövidebb ideig tarthat és gyengébb lehet az "erős" tárcák, ágazatok és kormánypárti politikusok lobbimunkája. Ezt azonban fényesen cáfolja például a Fidesz-frakció által a múlt héten "megrendelt", majd e hét hétfőn a kormányfő által prezentált tízpontos munkaügyi akcióterv − amelynek forrásai egyelőre, finoman fogalmazva, nem látszanak.

Adódik még egy, komolynak tűnő indok a kormányzati rohanásra: itt áll az IMF a kapuk előtt. Csakhogy e tényből két, egymástól gyökeresen eltérő feltételezés állítható fel. Az egyik szerint az Orbán-kabinet a Valutaalapot minél előbb kész tények elé akarja állítani: a módosított jegybanktörvénnyel és a 2013-as büdzsével a zsebében úgy ülne le − Varga Mihály tárca nélküli miniszter szavaival "július 13-tól bármikor" − a hiteltárgyalásokhoz, hogy már betonbiztosak a főszámok, amelyeken nincs módja változtatni. A másik feltételezés szerint viszont azért kell minél előbb "büdzséváz", hogy amennyiben az IMF − vagy az EU − feltételei nyomán érdemi bevétel esik ki az áht-ból vagy fedezetlennek tűnnek egyes kiadások, akkor az emiatt szükséges intézkedéseket/szigorításokat a külföldi szervezetekre lehessen fogni. Eközben azt is jó fejben tartani, hogy a többéves halogatásra épülő török taktika is "játszik".

Jó volna tehát tudni, hogy Orbán Viktor − ki más? − kinek és miért ígért gyors büdzséelfogadást. Ha pedig nincs elfogadható ok, akkor jön szeptember−októberben a szégyen: minden bizonnyal alkotóelemeire kell majd szedni és újjászerkeszteni az egész 2013-as költségvetést, azaz kezdődhet minden elölről. Ha pedig elmarad a szembenézés a valósággal, akkor csak a piacok vakságában bízhat a magyar devizaadós, az államot is beleértve. Ez pedig meglehetősen sovány vigasz...

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bertalaszlo, 2012.07.06 10:44

@rigolya: Ha majd Kína, Japán, Tajvan, Indonézia elkezd költekezni, akkor lesz az USA bajban. A fejlődő Ázsia azért megszerzett jó sok technológiát, gyártóüzemet.

Az USA leghűségesebb szövetségesei ? Japán, Dél Korea azon dolgozik Kínával Indiával , hogy elszámolásukból mellőzék az USA dollárt.
Ha megvalósul , ami valószínű ez lessz a legnagyobb csapás Amerika számára , ami valaha is érte.
Fel kell rá készülni , hogy az Euró napjai meg vannak számlálva, az úgy nevezett valuta tartalékot folyamatosan csökkenteni , át kell váltani valós nemzeti valutákba, CHF, Kanadai dollár, Svéd korona a kinálat elég nagy.

Arról annyit a Fidesz nyúzza a népet , eddig minden politikai erő ezt tette, csak szelektiv az emlékezetük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.06 10:28

@bertalaszlo: Csak tegnapi felvetések:
Kiterjesztjük a chipsadó hatályát más termékekre... Szerintem ez nemsokára kb. az ÁFA emelését, 4. kulcsát fogja jelenteni.
Gázolaj és gáz jövedéki adójának emelése, a fuvarozói 16 Ft-os kedvezmény kivezetése: jééé, az autóst még lehet tovább nyúzni!
Általános CO2 adó: s ebből akár a fejlődők támogatására is jut majd.

"Az MNB-ből ki kellene söpörni az utolsó USA dollárt , és csökkenteni vele az államadóságot. Egyedül Amerika aki számolás nélkül nyomtathat pénzt"
És mit fog tenni, ha az euro tényleg összeomlik, de csak euronk van? Különben a dollártartalékunk csak nekünk nagy pénz. Ha majd Kína, Japán, Tajvan, Indonézia elkezd költekezni, akkor lesz az USA bajban. A fejlődő Ázsia azért megszerzett jó sok technológiát, gyártóüzemet a külkereskedelem liberalizálásának hála... Kína már fegyverkezik, s bármikor bedöntheti a dollárt... nem is csinálja rosszul!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

temes33, 2012.07.06 10:24

@Kotkodus: Te valamit félreérthettél... Nem mondtam, hogy el kell hajtani az IMF-et, csak nem ész nélkül kellene használni. Csak annyit mondtam, hogy a devizaadósságunkat (nem a forintot, csak a devizát) kifizetjük a devizatartalékból, a 15mrd EUR (kb. ennyiről akarnak megállapodni) "védőháló" meg elég (mindegy, hogy milyen konstrukció, az IMF álláspontja szerint sem kötelező lehívni), hogy a megmaradt tartozás ne legyen védtelen, és ugye a rendelkezésre tartási jutalék bármelyik banknál jóval kevesebb, mint a hitelkamat.
Egyébként abban igazad van, hogy a devizatartalék nem futja ki az adósságot, de az arákban van egy hangyányi eltérés: Adósság 2012. májusban: 9412,6mrd HUF (286-os árfolyamon 32,911mrd EUR, forrás: ÁKK), tartalék 2012. májusban: 31,195mrd EUR (forrás: MNB), a különbözet 1,7mrd EUR, tehát szerintem a 60% "enyhe" túlzás...
Ha meg már hitelt veszünk fel, ne baromságokra verjük el, hanem teremtsük meg a feltételeit belőle, hogy majd vissza is tudjuk fizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.07.06 09:59

@VoIe: Ugyes fiuk ezek, mar csak az a kerdes, hogy iden mit lopnak el
- Csak azt tudják ellopni amit a szoc-lib kormányzat meghagyott.Vagyis szinte semmit. A lopásról, mennyi bukott politikus hűsől valamelyik büntető intézetban?
Ami a deviza tartalékot illeti , mi szükség van rá?
Az MNB-ből ki kellene söpörni az utolsó USA dollárt , és csökkenteni vele az államadóságot.
Egyedül Amerika aki számolás nélkül nyomtathat pénzt , közben adósága úgy 30000 kamionnyi 100 dolláros.
Ránk és a hasonló gazdasági erővel bíró államra, meg rákényszeriti a dollár tartalékolást mint deviza tartalékot.
Szóval akinek nem világos, ami dollár dev tartalékunk van az után kamatot fizetünk , nem használhatjuk fel.
A dollárért árút , aranyat más nemzet fizető eszközét kapják cserébe ők meg csak szines papírt adnak .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

temes33, 2012.07.06 09:54

@VoIe: Ez igaz, erről beszélek én is, ha már hitelt veszünk fel, nem ártana élénkíteni a gazdaságot, mert ha nem termeljük ki a hitel árát, akkor qrvanagy bajok lesznek. Nem pedig a devizatartalékba dugni a pénzt és fizetni érte a horror kamatot. Egyeztek volna inkább meg az IMF-fel, hogy nem veszünk fel hitelt, amit devizatartalékba rakunk, a kamat felét odaadjuk az IMF-nek, azom meg garantálják, hogy ha elszáll a forint, közbelépnek. Persze így nicns miből kozmetikázni a költségvetést...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html