Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter január 25-én és 26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról-ügyről Johannes Hahn és Mariya Gabriel biztosokkal, azok után, hogy korábban levélben már megkereste őket – értesült az ATV.

Johannes Hahn a költségvetésért felelős biztos, és Mariya Gabriel pedig az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért.

A csatorna úgy tudja, hogy a tárcavezető egy olyan “listáról” is szeretne Brüsszelben információkat szeretni, hogy lehetnek-e az Erasmushoz hasonló brüsszeli „retorziók”, amelyek az egyetemi, főiskolai hallgatókon túl másokat is utolérhetnek.

Navracsics Tibor levelét megírta

Navracsics Tibor az uniós biztosoknak küldött levelében többek között arról is, hogy:

  • a bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan;
  • a bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát;
  • az Erasmus programok nagyban járulnak hozzá a részt vevő hallgatók, oktatók és kutatók európai identitástudatának megerősödéséhez és személyes európai integrációjához;
  • mindez az egész európai közösségnek okoz visszafordíthatatlan károkat. 

"A hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy sürgősen tisztázzuk a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák” – kérte a biztosoktól levelében Navracsics Tibor. 

Orbán Viktor is megszólalt az Erasmus-ügyről

A kormányzati retorika az Erasmus-üggyel kapcsolatban, hogy a kormány legjobb tudomása szerint teljesített minden, Európai Bizottság által megfogalmazott elvárást, ezért is érte őket hideg zuhanyként a kizárás az Erasmus-programból.

Navracsics Tibor egy hete úgy reagált a hírre, hogy a brüsszeli tárgyalásokon sosem került szóba, hogy a Bizottság kockázatosnak tartaná a politikusok részvételét a közérdekű alapítványok kuratóriumaiban.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta az Erasmusról: „ösztöndíjprogram lesz, majd a brüsszeliekkel erről megegyezünk. Vagy ha nem, akkor a magyar költségvetés ki fogja ezt fizetni.” A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy kifizetik az Erasmus-ösztöndíjak költségét, amennyiben nem sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal.