Sokat segített a jegybank az államháztartásnak - Nagy mozgástér nyílik

A jegybanki programok hatására az államháztartás GDP-arányos kamatkiadásai évente a GDP mintegy 1,7 százalékával lehetnek alacsonyabbak. A forintadósság teljes átárazódásáig, 2025-ig az összes kiadás a GDP csaknem 18 százalékával lehet alacsonyabb, ami ugyanennyivel csökkenti az államadósságot. Így 10 év múlva Magyarország GDP-arányos kamatkiadása az uniós átlag alá mehet.
Napi.hu, 2015. augusztus 18. kedd, 12:19
Fotó: Napi.hu

Kicsák Gergely - Csomós Balázs

Az elmúlt három évben végrehajtott jegybanki intézkedések szignifikáns, kedvező hatással voltak a magyar gazdaság folyamataira. Az MNB monetáris tanácsa (MT) az inflációs cél elérése érdekében előbb két éven keresztül folyamatosan, majd újabb öt hónapig, együttesen 29 alkalommal csökkentette az alapkamatot. A kamatcsökkentések a hazánk külső sérülékenységét mérséklő önfinanszírozási programmal együtt érdemi hatással voltak a hazai állampapír-piaci hozamok alakulására. Eközben a kamatcsökkentési ciklus a növekedési hitelprogrammal (nhp) együtt a gazdaság növekedését is támogatta.

Amint azt korábbi cikkünkben is írtuk a kamatcsökkentések és az önfinanszírozási program hatására, a támogató nemzetközi környezetnek is köszönhetően jelentősen csökkentek a hazai állampapír-piaci hozamok. A 29 kamatvágás során az alapkamat összesen 565 bázisponttal mérséklődött, és ezzel párhuzamosan a hozamok mintegy 400-600 bázisponttal csökkentek minden lejáraton. A rövid hozamok mérséklődése meghaladta az alapkamat csökkenésének mértékét is, és ez az önfinanszírozási program állampapír-piaci keresletélénkítő hatását tükrözheti. Az önfinanszírozási program második ütemének hatására további becsült hozamcsökkenéssel számolhatunk.

Az állampapírok másodpiaci hozamának csökkenése 2012 augusztusától 2015 augusztusáig
Forrás: MNB

A hozamszintek hosszú távú fennmaradása esetén az éves kamatmegtakarítás a következő 10 évben érheti el a potenciális szintjét. Az állampapírok jelenlegi lejárati szerkezetét alapul véve ugyanis az államadósság 10 év alatt lényegében teljesen átárazódik. A 2025-ig tartó hosszú távú becslésünk elkészítése során azzal a technikai feltevéssel éltünk, hogy az állampapír-piaci hozamok a jelenlegi alacsony szinten stabilizálódnak.

Az államháztartás éves kamatmegtakarítása hosszú távon elérheti a GDP 1,7 százalékát. A kamatcsökkentési ciklus előtti hozamszinteket feltételező pályához képest a jelenlegi hozamszint mellett növekvő éves kamatmegtakarítással számolhatunk. Az állampapírok átárazódása fokozatosan történik, így 2012-es kiinduló időponttal számolva 2015-re az adósság mintegy fele, 2022-re hozzávetőlegesen a 90 százaléka, míg 2025-re közel 100 százaléka árazódik át.

Az éves kamatmegtakarítás tehát 2015 végén már a GDP 1 százaléka, vagyis mintegy 300 milliárd forint lehet. 2025-re pedig jelentkezhet a teljes éves hatás, aminek köszönhetően a kamatmegtakarítás évente a GDP 1,7 százalékát teheti ki. Ezen felül a kamatmegtakarítás ugyanennyivel csökkenti az államadósságot, amelyből további megtakarítás származik, ugyanis alacsonyabb adósságállomány után kell majd kamatokat fizetni.

Az államháztartás éves kamatmegtakarítása és a kumulált kamatmegtakarítás (a GDP arányában)
Forrás: MNB

Az átárazódás végén az államháztartás 2012-2025 között jelentkező összes kamatmegtakarítása megközelítheti a GDP 18 százalékát. A GDP 1,7 százalékáig növekvő éves kamatmegtakarítások kumuláltan jelentős kamatkiadástól kímélik meg az államot. Becslésünk szerint a kamatcsökkentési ciklus 2012-es megindításától 2015. első feléig mintegy 460 milliárd forinttal kevesebb kamatkiadással szembesült a költségvetés. 2015 végére az összes kamatmegtakarítás meghaladhatja a GDP 1,8 százalékát, majd 2025 végéig közel 18 százalék lehet a GDP arányában, ami a kiadások csökkenésével párhuzamosan ugyanennyivel csökkenti az államadósságot is.

A jelentős kamatmegtakarítás hatására a magyar GDP-arányos kamatkiadások a korábbi évek EU-átlagának szintje alá mérséklődhetnek. A nyugdíjrendszer átalakítása miatt jelentkező imputált kamatoktól szűrt eredményszemléletű kamatkiadások a 2012-es 4,3 százalékos GDP-arányos értékről 2016-ra 3 százalékra csökkenhetnek. Majd a további fokozatos mérséklődést követően 2020-ra a 28 EU-tagország 2006-2014 közötti átlagos kamatkiadásainak szintje alá süllyedhet Magyarországon a GDP-arányos állami kamatkiadás. Ezt a hatást erősítheti, hogy a pénzforgalmi hiány csökkenésén keresztül az adósságráta is tovább mérséklődhet.

A magyar és az EU28-ak átlagos kamatkiadása (a GDP arányában)
*A nyugdíjrendszer átalakítása miatt jelentkező imputált kamatkiadások kiszűrésével.
Forrás: MNB

A szerzők a Magyar Nemzeti Bank munkatársai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Napi6000, 2015.08.18 23:43

Így lehet halandzsába becsomagolni valamit...

Az MNB alapkamat csökkentése miatt valóban csökkentek az államadósság (a költségvetés) kamat terhei - de kizárólag a forintban nominált államadósságé. A devizában nominált adóssághoz és annak kamataihoz sok köze nincs az MNB kamatpolitikájának ? ezért lett cél az államadósság forintra való konvertálása. Ami nem megy könnyen, mert nincs elég forint forrás erre a célra, még akkor sem, ha az államosított takarékszövetkezetek betéteit ? a betétesek tudta nélkül ? átforgatták állampapírokba. És amiről azt hazudja az MNB propaganda, hogy a lakosság milyen nagyon bízik az államadósságban. Nos, a ?lakosságnak? halvány elképzelése sincs arról, hogy a pénzintézeti betétei államadósságba ?menekültek?.

Nem megy könnyen a deviza-adósság leépítése azért sem, mert a deviza-árfolyam ugyanakkor kb. 15-18 százalékot romlott az utóbbi években. Más szavakkal: ennyivel több forintra van szükség a deviza-hitelek szanálásához ? már ameddig a forint konvertibilisként képes viselkedni.

Még egy lényeges szempont: az MNB erőszakos kamatcsökkentése miatt ? elvileg ? megállt az infláció, így a legnagyobb állami kiadás, a nyugdíjak kifizetése is szinten marad, a nyugdíjakat nem kell szignifikánsan emelni. Ez azt jelenti, hogy a költségvetésre nem nehezedik a nyugdíjkassza éves hiányának kiegészítése.

Az egész MNB ?játék? addig folytatódik, míg az Uniós pénzek érkeznek Magyarországra ? ez pótolja ugyanis (úgy, ahogy) a növekedéshez szükséges tőkét. Amint ez leáll, azonnal bajban lesz mind a költségvetési hiány, mind a gazdasági növekedés. És most, 2015 nyarának végén éppen ez a helyzet.

Ami a külföldi befektetők hajlandóságát illeti: erre mérvadó a kecskeméti Mercedes gyár esete, ami szél sebesen kivitte a teljes nyereségét az országból. Amíg megtehette adómentesen és amíg erre jutott deviza. A többi külföldi befektetőnek EZ a jelzés ? és nem a hitelminősítők véleménye.

A lényeg: a gazdaság hivatalos ?eredményeit? kizárólag olyan számok reprezentálják, amit a kormány önhatalmúan tud alakítani ? ilyen például a hiteltelen munkanélküliségi adat ? amit gazdaság produkál, arról mélyen hallgat az okoskodó Fidesz propaganda. Az MNB ?szakijainak? önfényező cikke egy kalap sóhajt sem ér. Majd ha ugyanezt a Financial Times, vagy a Wall Street Journal írja, akkor lehet dorbézolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.08.18 20:35

Döbbenetes, hogy ennyi sok agyontanult bankszakember Bot péter, Járai ,
Simor, meg még kitudja ki, azt az egyszerü szabályt, hogyha egy gazdaság
1-2 %-al nő és formális okoskodással egy elnök rátesz 5% alapkamatot, a gazdaságot recessióba küldi, ehhez a felfedezéshez egy kísérletező harácsoló laikus kell, mint Matolcsy, aki ezt szabad rablásra használja.
Ahogy az is döbbenetes, hogy ugyanezek a szakemberek bénán nézik azország kisembereinek adósrabszolgaságba dőlését, jó, ebbe már Matolcsy is nyakig bemerül az ingatlanlufijával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vlaki, 2015.08.18 16:14

Szerintem ez a 18% megtakarítás azért még nem lefutott.
Egyrészt nem biztos, hogy tíz év alatt áttudja árazni az MNB. Magyarul ekkora disznó ólat amit itt hagyott az mszp bagázs, azt nem tudja Mtelcsi kitakarítani.
Másrészt a megtakarítás a másik oldalon viszont veszteség, és azok akiknél ez veszteség (jellemzően külföldi befektetők) szerintem -ha nagyon fáj nekik- a Viktorékat símán térdre tudnák kényszeríteni.

Úgyhogy korai még az öröm, ehhez még kellene egy felminősítés is, bóvliból befektetési ajánlással, amit nem nagyon akaróznak megadni -a befektetők csicskásai- a hitelminősítők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.08.18 13:57

Na és miből? FideSS birkák. A Gyurcsány- Bajnai kormányok által feduzasztot valutatartalékból. Gyorsan térdre! Na nem imához.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2015.08.18 13:51

Tényleg szép eredmény az MNB-től. Most már csak az kellene, hogy a megtakarítást ne az MNB költse el a Matolcsy tanszékre (200mrd Ft), ingatlanok, hangszerek vagy érmegyűjtemény vásárlásra, hanem fizesse be a költségvetésbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html