A szerző Dr. S. Jaishankar, India külügyminisztere, a "The India Way: Strategies for an Uncertain World." c. könyv írója. A cikkben publikált vélemény a szerző saját véleményét tükrözi!

A mi generációnkat arra készítették fel, hogy nagyrészt gazdasági szempontból gondolkodjon róla. Általános értelemben: a kereskedelem, pénzügy, szolgáltatások, kommunikáció, technológia és a mobilitás terén. Ez korunk kölcsönös függőségét és kölcsönös összetartozását fejezi ki. Amit azonban a Covid-járvány előhozott, az létezésünk mélyebb oszthatatlansága volt. A valódi globalizáció inkább a világjárványokról, az éghajlatváltozásról és a terrorizmusról szól. Ezeknek kell képezniük a diplomáciai tanácskozások lényegét. Ahogyan 2020-ban láttuk, az ilyen kihívások figyelmen kívül hagyása hatalmas veszteségekkel járhat.

A globalizációt vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a számos pozitívum mellett vannak negatív problémák is. Ennek nagy része a társadalmak közötti és a társadalmakon belüli egyenlőtlen viszonyokból ered. Megkérdőjelezik azokat a rezsimeket és közösségeket, amelyek figyelmen kívül hagyják az ilyen eseményeket. Biztosítanunk kell, hogy ez ne a győztesekről vagy a vesztesekről szóljon, hanem a fenntartható közösségek mindenkori gondozásáról.

A Covid-19 újraértelmezte a biztonsággal kapcsolatos ismereteinket is. Mostanáig a nemzetek nagyrészt katonai, hírszerzési, gazdasági és talán kulturális szempontokban gondolkodtak. Manapság nemcsak nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségügyi biztonságra, hanem egyre inkább aggódnak a megbízható és rugalmas ellátási utánpótlásért is. A Covid-19 korszak problémái rávilágítottak jelenlegi helyzetünk törékenységére. A globális gazdaság kockázatmentesítéséhez további növekedésre, nagyobb átláthatóságra és a piac életképességére van szükség.

A multilaterális intézmények nem jöttek ki jól ebből a helyzetből. Az őket övező vitáktól eltekintve még csak kísérlet sem történt arra, hogy kollektív választ adjanak az 1945-óta legsúlyosabb globális válságra. Ez komoly önvizsgálatra ad okot. A multilateralizmus megreformálása elengedhetetlen a hatékony megoldások létrehozásához.

A Covid-19 kihívásra adott erőteljes válasz kialakítása fogja 2021-ben uralni a globális diplomáciát. A maga módján India már példát mutatott. Ezt azzal tette, hogy dacolt a végítéletet hirdető vészmadarakkal és ezzel együtt megteremtette az egészséget, hogy minimalizálja a halálozási arányt és maximalizálja a gyógyulás esélyét. A számok önmagukért beszélnek, ha összehasonlítjuk a nemzetközi adatokkal. Sőt, India a világ gyógyszertáraként is élvonalba került, több mint 150 országnak szállított gyógyszereket, sok esetben adományként küldve azt.

Ahogy nemzetünk tömeges oltási kísérletbe kezd, Narendra Modi miniszterelnök megerősítette, hogy segít abban, hogy a vakcinák hozzáférhetők és megfizethetők legyenek a világ számára. Az első Made in India vakcina szállítmányok nemcsak szomszédos országainkba, Bhutánba, a Maldív-szigetekre, Bangladesbe, Nepálba, Mauritiusra, a Seychelle-szigetekre és Srí Lankára érkeztek meg, hanem messzi partnereinkhez is, mint például Brazília és Marokkó.

A jelenlegi helyzetben egyéb kulcsfontosságú globális kihívások is hasonló figyelmet érdemelnek. A párizsi egyezmény elérésének központi résztvevőjeként India szilárdan kiállt az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett. A megújuló energiára vonatkozó célkitűzései megsokszorozódtak, erdőállománya növekedett, bio-diverzitása bővült, és többet összepontosít a vízhasznosításra is. Az otthon alkalmazott gyakorlatok segítettek az Afrikában és egyéb helyeken történő fejlesztési partnerségekben. Példával és energiával, az indiai diplomácia élen jár: többek között a Nemzetközi Napenergia Szövetség és a 'Koalíció a katasztrófákkal szemben ellenálló infrastruktúráért' kezdeményezések.

Egy másik kihívás: a terrorizmus és a radikalizálódás elleni küzdelem is elrémítő. A határokon átnyúló terrortámadásoknak régóta kitett társadalomként India aktívan részt vett a globális tudatosság növelésében és az összehangolt fellépés ösztönzésében. Ez hangsúlyos pontja lesz az indiai diplomáciának, mint nem állandó tagja a Biztonsági Tanácsnak, illetve olyan fórumokon, mint a FATF és a G20.

A Covid-19 járvány tapasztalatai közül az egyik tanulság a digitális platformok ereje volt. Függetlenül attól, hogy a kontaktkutatásról vagy a pénzügyi és élelmiszer-támogatás nyújtásáról volt szó, India digitális fókusza 2014 után lenyűgöző eredményeket hozott. A "dolgozzunk bárhonnan"- gyakorlat fokozottan erősödött a Covid-19 hatására, ugyanúgy, mint a "tanuljunk otthon "- gyakorlat. Mindezek segítenek bővíteni az indiai fejlesztési program eszköztárát külföldön, és segítik több partnerünkkel is az együttműködés helyreállítását.

2020-ban a történelem legnagyobb hazatelepítési műveletét hajtottuk végre Indiában, ezzel 4 millió indiai térhetett haza. Már pusztán ez is megmutatja, mennyire fontos a jelen időkben a mobilitás. Az okos gyári termelés és a tudás alapú gazdaság erősebb lábakon áll; a tehetséges szakembereink iránti igény pedig növekedni fog. Globális érdekünk, hogy a diplomácián keresztül tehetségeink előmenetelét segítsük.

2021-ben visszatérhetünk a régi kerékvágásba, ami annyit tesz, hogy biztonságosabb lesz az utazás, jobb lesz az egészségünk, a gazdaság újraéled, és szolgáltatásaink digitális vezérlésűek lesznek. A fent említettek bekerülnek majd a köztudatba és új megvilágításba helyeződnek. A világ a Covid-19 után többpólusúvá, plurálissá válik és kiegyensúlyozottabb lesz. India pedig, tapasztalatai birtokában, segíteni fog ennek az elérésében.