Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állítólagos alkalmazottak olyasmiről számoltak be névtelenül, hogy pizzát loptak a hotelszobából, használták a vendégek drága parfümjeit, továbbá nem cserélték protokoll szerint az ágyneműt, illetve aludtak a kényelmes ágyakban, vagy zuhanyoztak a fürdőszobákban. 

Ez képtelenség

– vágta rá erre Eszter, aki a FEOL Fejér Vármegyei Hírportálnak nyilatkozott és aki nemcsak hogy hosszú évekig dolgozott külföldön és magyarországi hotelekben, de oktatja is a szakmát olyanoknak, akik a szállodai vendéglátásban szeretnének elhelyezkedni szobalányként, vezető szobaasszonyként.

„Mielőtt bárki megrémülne, elmondom, hogy mindez egy valamire való szállodában lehetetlen. Egy szoba takarítására, ágyneműhúzásra, nyilván ez függ a szoba típusától, nagyságától, mindössze 20-25 perc jut egy gyakorlott szobalánynak. Ennyi idő alatt, éppen végez a munkájával, de arra bizonyosan nem jut ideje, hogy lezuhanyozzon, vagy szundikáljon. Egy szobalány legnagyobb ellensége az idő. Lepedőt nem kell minden nap cserélni, csak az igazán elegáns szállodákban, azt viszont egy supervisor minden esetben ellenőrzi.”

Eszter éveken át dolgozott külföldön supervisorként négy-, ötcsillagos szállodákban, például az elegáns londoni Dukes hotelben, a Buckingham palota szomszédságában.

„Az új lányokat mindig tréningeztük, nem nyúlhattak a vendég holmijához, esetleg a hálóruhához, mert ellenkező esetben azonnal hazaküldtük őket, nem volt kegyelem. A vendégek mindig tudják, hány szelet pizzát hagynak az asztalon. Egy drága parfüm illata órákig érződne a szobában, illetve a szobalány bőrén. Szigorú szabályok szerint dolgoztunk, és minden szempontból védtük a vendégek tulajdonát. Például, ha egy szobalány takarít a  szobában, és valaki bekopog, nem nyithat ajtót, nem kérdezheti meg ki az. Amikor a londoni Soho-ban dolgoztam, több bűnöző próbált így bejutni a szobákba. Előfordult, hogy a szálloda vezetője tesztelte a lányokat, és aki ilyenkor ajtót nyitott, az repült.”

Egy alkalommal a Dukes-ban – amelynek bárjában Fleming a James Bond ötletét megírta – Hugh Grant szállt meg egy Eszter felügyelete alatt lévő szobában, máskor Michael Douglas és felesége, Catherine Zeta-Jones érkezett nagy felhajtás közepette.

„Természetesen kiemelt figyelmet kaptak a személyzettől, de a világhírű színészek ezt nagy rendetlenséggel, és rengeteg hátrahagyott szeméttel viszonozták. A lakosztályukat a szobalányok több mint egy órán keresztül takarították.” – mesélte Eszter.

„Dolgoztam drága apartman hotelben is, ott az elutazó vendégek után a hűtőben maradt bontatlan joghurtot, élelmiszert, becsomagolt, érintetlen gyümölcsöket, borokat, söröket hazavihettük a vezető engedélyével. Akkor sokszor kitömött szatyrokkal mentünk haza. Ezek nagyon drága dolgok voltak, mi nem tudtuk volna megvásárolni őket.” – teszi hozzá Eszter.

Azért azt Eszter is elismerte, hogy sajnos voltak olyan negatív élményei a magyarországi szállodás éveiből, amelyek valóban elrettentőek. Az egyik jó nevű budapesti szállodában például a lányok a vendégek használt, cserére váró törölközőivel takarították a szobákat, a tükröket, üvegtárgyakat.