Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába próbáltak ki számos befektetési stratégiát, szinte mindegyiken vesztettek a hedge fundok a harmadik negyedévben − derül ki a Financial Times cikkéből. Egy-egy alap átlagosan eszközei értékének 2,8 százalékát vesztette el szeptemberben, ami hozzájárult a július−szeptemberi 5,5 százalékos átlagos értékvesztéshez. Az ágazat nagy nevei sem kerülik el a buktát: John Paulson Advantage alapja például 47 százalékos mínuszban van idén, ezen belül szeptemberben 19,3 százalékot bukott. A Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlését leszámítva a hedge fundok csak 1998-ban az ázsiai, illetve az orosz válság idején mentek át hasonló időszakon.

A Hedge Fund Research piackutató intézet vizsgálatában szereplő 18 alap vezetői csak két olyan taktikát találtak, amely kifizetődőnek bizonyult: a shortolásra specializálódott hedge fundok átlag 6,9 százalékos pluszt értek el az elmúlt hónapban, a kamat- és devizamozgásokat algoritmikus rendszerekkel kereskedők pedig 0,2 százalékos növekedést könyvelhettek el.

Akárcsak 2008-ban, a nagyobb hedge fundok jobban bírják a nyomást, mint a kisebbek. Ha az eszközértékkel súlyozva vizsgáljuk az alapok teljesítményét, akkor az év első kilenc hónapjában csak 2,6 százalékos átlagos értékvesztés volt tapasztalható az összesített 5,5 százalék helyett.