Névváltoztatásról döntött tegnapi rendkívüli közgyűlésén a Kreditjog Nyrt., a meglehetősen zaklatott történetű, tényleges tevékenységet nem folytató társaság új neve GrEnergie Corporation Nyrt. A részvényesek 650 milliós tőkeemelésre hatalmazták fel az igazgatóságot. A tulajdonosok 60 százaléka képviseltette magát a Kreditjog tegnapi közgyűlésén, ám a mintegy tucatnyi részvényes között nem volt jelen a cég korábbi alapító-vezérigazgatója, Laczkó Béla, aki ellen a novemberben megújult igazgatóság büntetőfeljelentést tett. A részvényesek a múlttal való gyökeres szakítás jegyében a cég nevét GrEnergie-re változtatták, új könyvvizsgálót választottak és felhatalmazták az igazgatóságot egy 650 millió forintos készpénzes tőkeemelésre. (A jelenlegi alaptőke 723,8 millió forint.) A felhatalmazás 2013. december végéig él. Mivel a 100 forintos névérték alatt nem lehet új részvényt kibocsátani, és a tegnapi közgyűlési hírek nyomán is csak 48 forintra emelkedett a tőzsdei kurzus, nagy kérdés, hogy ki fog a jelenlegi árszint dupláján tőkét emelni.

A társaságnak még nincs elfogadott 2011-es mérlege, az új könyvvizsgálóra vár az utóbbi két év átkönyvelése, ami nem lesz könnyű, mert szinte hetente kerülnek elő a múltból régi, a korábbi vezérigazgatóhoz köthető tartozások. Laczkó Béla az új igazgatóság által tett feljelentés szerint nem fizette be a 2011. augusztus 12-i közgyűlésen általa vállalt 118,8 millió forintos tőkeemelés összegét, ám a kinyomtatott 1 millió 188 ezer részvényt felvette és a tulajdonosi megfeleltetés tanúsága szerint azokat 111 ezer darab kivételével már el is adta...
A társaság új vezetése most tekinti át a helyzetet és elkötelezte magát a tartozások rendezése érdekében. Rendes István elnök abban bízik, hogy az új névhez kötődő új tevékenységi kör megtalálásával és a cég pénzügyi helyzetének stabilizálásával biztosítható lesz a hosszú távú működés.