A múlt héten az előző heti 46 dollárhoz képest 48,6 dollárra drágult az ezüst májusi jegyzése a hét végére, de az árfolyam átmenetileg megközelítette az 50 dolláros, lélektaninak mondott árfolyamot is. A nemesfém folyamatos áremelkedésének hátterében most nem annyira az ipari célú felhasználás áll, bár kétségtelen, hogy a meglehetősen rugalmatlan kínálat mellett az ez évre várható 18-20 százalékos felhasználásnövekedés is jelentős árfelhajtó tényező. Ennek ellenére nem mondható, hogy az árfolyam egy év alatt bekövetkezett több mint 300 százalékos emelkedéséért ezt a tényezőt önmagában felelőssé lehetne tenni. Főképp azért nem, mert az autóipar magára találásának már tavaly is voltak jelei és az ezüst ipari célú felhasználásának ez a legfontosabb területe.

Az elmúlt hónapok töretlen emelkedésének hátterében sokkal inkább az inflációs félelmek álltak, hiszen az arany és az ezüst jó menedéknek tűnt a vészterhes időkben.

Sőt az ezüst az aranynál is jobb kiszállási lehetőséget biztosított, mert a rá alapított ETF-ek forgalmazói nem győzték hangsúlyozni, hogy az ezüst árfolyama az inflációs veszély kivédésére is jó megoldás, de a világgazdaság esetleges magára találása esetén sem fenyeget összeomlással, mert ebben az esetben az ipari felhasználás növekedése támasztja meg az árakat.

Ehhez képest Oszama bin Laden halálhírével egy időben, de nem amiatt, tegnap reggel az ezüst a múlt heti zárásról 13 százalékot zuhanva, 42,2 dollárig esett, majd délutánra 45 dollárig korrigált. Az árfolyamot az ütötte ki, hogy a CME bejelentette, hogy 12,825 dollárról 14,513 dollárra emelte fel az egy kontraktus után leteendő biztosítékot. A hír az első pillanatokban heves pozíciózárásokat és profit takinget váltott ki, de az ezüst jó pozícióit jól mutatja, hogy napon belüli 13 százalékos zuhanás sem indított el automatikus zárásokat és hevesebb láncreakciót.