Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentős nézetkülönbségek vannak az INA vállalatirányítási modelljét illetően a Mol és a horvát kormány között − jelentette ki mindkét fél a múlt hét pénteki tárgyalásokat követően. A Molnak ugyanis meggyőződése, hogy a horvát cég vezetése összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint a horvátországi és az európai szabályozással is, míg a horvátok továbbra is úgy látják, ez nem felel meg saját jogi szabályozásuknak. A Mol azért bízik még abban, hogy a horvát kormánnyal együttműködve a további tárgyalásokon megtalálják az INA jövője szempontjából legelőnyösebb megoldást.

A Mol igazgatósága felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával. Ezzel párhuzamosan viszont felhatalmazták a Mol vezetőit, hogy készítsék elő a Mol INA-részesedésének értékesítését, hogy maximalizálni tudja befektetését a magyar olajcég. A horvát elnök szombaton már reagált is erre: szerinte az INA tulajdonosi szerkezetének a horvát nemzeti érdekeket kell tükröznie. Ivo Josipovic szerint a horvát kormány megtalálja a legjobb megoldást és tudni fogja, hogyan védje meg a horvát nemzeti érdekeket. Az INA egy rendkívül fontos cég Horvátország számára. Nyilvánvalóan vannak nézeteltérések a kormány és a Mol között, de a kormány jó úton jár, mivel a INA-ban jogszerű, a társaság, a részvényesek és Horvátország javát szolgáló vállalatirányítási módot kell kialakítani − nyilatkozta Josipovic.

A horvát kormány hivatalos reagálása szerint ráadásul a Mol döntése, miszerint előkészíti az INA-csomag értékesítését, olyan helyzetet teremtett, amelyben a horvát kormány − a nemzeti érdekek védelmében − módosíthatja tárgyalási pozícióját. Érdekes ugyanakkor, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szerint kalandorság lenne a több milliárd eurós pakett felvásárlása. A miniszterelnök szerint a Mol valóban el akarja adni tulajdonrészét. Nem szokás ilyesmivel viccelni, mert ez csökkenti a tulajdonrész értékét − tette hozzá magyarázatképpen. Ugyanakkor sok milliárd euróról van szó, a horvát kormánynak nincs ennyi pénze, hiába van elővásárlási joga − tette hozzá.


Szerző: Deák Bálint