Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ugyan a Bank of America fél éve még az eurózóna válságára hivatkozva 2000 dolláros unciánkénti aranyárat jósolt, és a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Barclays még januárban is vételre buzdította a befektetőket, az arany a májusig tartó négy hónapban több mint 10 százalékot esett. A nagy bankházak most amellett érvelnek, hogy az amerikai és a világgazdasági válság elkerülése érdekében a Fed további lazításra kényszerülhet, ami a dollár leértékelődésével is az arany malmára hajtaná a vizet.

Az Arteus Capital szakértői a bizonytalan környezetben inkább kivárást javasolnak. Mint legfrissebb elemzésükben írják, ugyan az eurózóna komor kilátásai, az amerikai elnökválasztási kampány élesedése és az abból eredő bizonytalanságok, a jegybankok folytatódó vásárlásai, az ázsiai országokban a kiskereskedelem várható fellendülése, valamint az arany egyenletesen emelkedő bányászati és előállítási költségei miatt az év utolsó hónapjaiban könnyen a múlt év szeptemberi rekord közelébe kúszhat fel az arany ára, egyelőre azonban az áresés mellett is sok indok szól. Az Arteus Capital szerint ezért jelenleg inkább a partvonalról célszerű szemlélni az eseményeket.

Akadnak azonban olyan legendás befektetők, akik minden döccenő ellenére kitartanak az arany mellett − írja a Bloomberg. Soros György ugyanis az első negyedévben folytatta vásárlásait, míg a híres hedgefund-vezér, John Paulson is tartotta az SPDR Gold Trust ETF-ben meglévő legnagyobb részesedését a felügyeletnek (SEC) benyújtott portfóliójelentése szerint. Paulson aranyalapja májusban méreteset, 12,7 százalékot zuhant. A piac mindenesetre továbbra is esésre számít. A határidős piaci felügyelet (CFTC) adatai szerint tavaly augusztus óta a május 29-ével végződő hétig mintegy 70 százalékkal, 2008 decembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent az árfolyam-emelkedésre játszó nyitott nettó longállomány. A tőzsdén kereskedett termékeken keresztüli aranyállomány is harmadik hónapja csökkent, így az árfolyam esését is beszámítva a termékek mögött álló fizikai aranyállomány összesített értéke a tavaly augusztusi 141,7 milliárd dollárról 125 milliárdra csökkent.