Mindenáron szépíteni akarja nyereségét a JP Morgan, a Reuters elemzése szerint a pénzintézet mintegy 25 milliárd dollárnyi jó minőségű, magas hozamú eszközt értékesíthetett ennek érdekében, hogy tompítsa a nagy vihart kavart kereskedési veszteségeinek hatását. Jamie Dimon, a bank vezérigazgatója még az eredetileg 2 milliárd dollárosra becsült (azóta tovább terebélyesedő) veszteségek bejelentését követően nyilatkozta, hogy a mínusz ellensúlyozására értékesítenek majd eszközöket, ami egymilliárd dolláros pozitív eredményhatással járna, valamint ezenfelül még 8 milliárdnyi profitot realizálhatnak különböző hitelpapírok eladásával.

Ugyan a tranzakciók részvényenként 16 centtel − a második negyedévi eredmény ötödével − javíthatják a nettó profitot, ám az eszközértékesítéseknek adózási vonzatai vannak, ráadásul így már nem termelnek a jövőben profitot a banknak. Bár a JP Morgan konkrétan nem közölte az eladott eszközök értékét, a korábbi ügyletek nyilvánosan hozzáférhető adatai alapján az ilyen jellegű értékpapírok eladásának jellemzően kevesebb mint 4 százalékos profithatása volt, így a bruttó egymilliárdos nyereséghez 25 milliárd dollárnyi eszköztől kellett megszabadulnia a banknak a Reuters számításai szerint.

Ezt tetézi, hogy a bank által kommunikált 38 százalékos effektív adókulcs érvényesítése után 620 millió maradna nettó profitként. A lépéssel így csak a könyvekben eddig nem realizált, árfolyamnyereségként nyilvántartott összeg vándorolt át az eredmény sorra, ám Paul Miller, az FBR Capital Markets elemzője szerint egyszerűbb lett volna a keserű pirulát lenyelve egyszerűen elkönyvelni a veszteséget.

A JP Morgan két óriási hibát vétett Lynn Turner, az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) volt főkönyvelője szerint. Az első az volt, hogy hagyták a "londoni bálnaként" elhíresült Bruno Iksilt kiépíteni egy ilyen hatalmas pozíciót egy alapvetően igencsak illikvid származékos piacon. A második pedig az, hogy most ezeket a veszteségeket olyan eszközök értékesítésével próbálják ellensúlyozni, amelyek jó hozamot és készpénzáramlást biztosítottak a banknak. A JP Morgan menedzsmentjén nagy a nyomás, hogy valami pozitívat is felmutassanak. A bejelentés óta 18 százalékot esett a bank részvényárfolyama, részben miután az elemzők második negyedéves papíronkénti eredményvárakozása a beismerés óta 1,24 dollárról 90 centre esett.