Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyértelműen a Moltól várja a legjobb számokat Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője az első negyedéves gyorsjelentések közül. A piac ugyan még szerinte nem számol ezzel, de nagyot javultak a finomítás árrései az eddig megjelent szektortársak jelentései alapján. Így a korábbi mínuszos üzletág az átértékelések nélkül már nyereséget hozhatott az első negyedévben, sőt az április is hasonló lehetett. Így a továbbra is magas olajárak miatt húzóerőt jelentő kitermelési üzletág profitját már nem rontja majd le a downstream (finomítás és kiskereskedelem) üzletág. Ráadásul az Ural−Brent árrés is kedvezően alakult a Mol számára az első negyedévben, ami tovább javíthatja a társaság eredményét. A javulás már az OMV számain látszott, a társaság akvizíciós célpontokat is keres, és a Mol is jobban fokuszálhat a beruházásaira a jövőben. Mivel a piac mindezt egyelőre nem árazta be, az Equilor vezető elemzője szerint pozitív reakció is jöhet a gyorsjelentést követően.

A Richter is a tavalyi számainál jobb gyorsjelentéssel rukkolhat elő minden téren − véli Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője. Ez elsősorban a gyenge forintárfolyamnak lesz köszönhető, illetve a növekvő árbevételnek. Ugyanakkor az előző negyedévi teljesítményt várhatóan nem fogja tudni megismételni a gyógyszergyártó. Vágó szerint az eredmények nagyjából megfelelnek majd a cég által előre jelzettnek. Az operatív fedezet esetében ez 15-16 százalékot jelenthet, ami a tavalyihoz képest lényegesen jobb. A Richternél fontos szempont az is, hogy a költségszintje a magasabb kutatási ráfordítások és az értékesítési hálózat fejlesztése miatt növekszik. A negyedév végére folyamatosan erősödő forint miatt viszont a pénzügyi soron is jobbak lehetnek a hitelátértékelésből származó számok. Vágó szerint a Richter árfolyamából az elmúlt időszakban teljesen kiárazta a piac az originális kutatások eredményét. A Concorde elemzője ettől függetlenül továbbra is szereti a gyógyszergyártót, várakozásai szerint ugyanis a jelenlegi piaci árnál mintegy 14 százalékkal magasabb, 42 000 forintos reális célárfolyamuk a jövőben még akár tovább is nőhet.

A régiós szektortársaknál jobb gyorsjelentéssel állhat elő csütörtökön a Magyar Telekom. Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője szerint az árbevétel 2,7 százalékkal emelkedhet az első negyedévben. A bővülés elsősorban a szezonalitáson túl az emelkedő ügyfélszám folytán az energiaértékesítés felfutásának lesz köszönhető. A társaság elsősorban ügyfélmegtartási célból fogott bele a kiskereskedelmi elektromosáram- és gázértékesítésbe, ezen érdemi haszna az ügyfelek megtartásán kívül nincs − mondta Gyurcsik. A klasszikus telekommunikációs szolgáltatásokból származó árbevétel vélhetően továbbra is csökkent, amiért a vezetékes üzletág esetében az ügyfélszám folyamatos lemorzsolódása a felelős. A mobil üzletágban a végződtetési díjak csökkenése, valamint a szezonálisan alacsonyabb használat látszódhat meg a számokon. Az EBITDA 1,5 százalékkal csökkenhet, az egyszeri és speciális tételektől tisztított szám pedig 2,4 százalékos visszaesést mutathat. Gyurcsik szerint a részvény ugyan alapvetően olcsó, ugyanakkor a negyedik szolgáltatóval, valamint az újabb telekomadóval kapcsolatos bizonytalanságok miatt óvatosak, így fenntartják egyenlő súlyozás ajánlásukat. Kuti szerint is a Telekom árfolyamára inkább az újabb adó és a negyedik mobilszolgálató megjelenése lehet hatással, mint a gyorsjelentés.

Az OTP esetében az Equilor elemzője az előző negyedévekhez hasonló folyamatokat vár. A romló hitelportfóliót és a gyenge hazai hitelezési aktivitást várhatóan ellensúlyozza a fogyasztási hitelek növekedése. Ráadásul ez utóbbiban még lehetnek rejtett tartalékok, hiszen az OTP Ukrajnában is bevezeti ezt a szolgáltatást és Szerbiában is gondolkozik rajta. Ugyanakkor Kuti szerint a bank mostani gyorsjelentése valószínűleg nem okoz jelentősebb árfolyammozgást.

Tőzsdei társaságok gyorsjelentési naptára
DátumVállalatIdőpont
Máj. 7.Graphisoft Parkzárás után
Máj. 10.Magyar Telekomhajnal
Máj. 15.Egiszárás után
Máj. 15.Molhajnal
Máj. 15.OTPhajnal
Máj. 15.TVKhajnal
Máj. 15.*Danubiuszárás után
Máj. 17.Állami Nyomdazárás után
Máj. 18.*FHBzárás után
Máj. 21.CIG Pannónianyitás előtt
Máj. 30.Appeninnzárás után
Máj. 30.Synergonzárás után
Jún. 1−5.*E-Starzárás után
*tervezett
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés