Az E-Star Alternatív Nyrt. rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését, és több más önkormányzattal is így jár el − jelentette be a társaság hétfőn reggel. A részvény árfolyama több mint 10 százalékos eséssel reagált a hírre, a részvény kereskedését ezért pár percre fel is kellett függeszteni (végül 8,5 százalékos eséssel fejezte be a napot). Tovább rontotta a helyzetet, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat közölte: a cég megszegte a megállapodásukat, ezért nem fizettek a társaságnak, sőt már nem is állnak vele szerződéses kapcsolatban. Az E-Star ugyanakkor a felmondásban arra hivatkozik, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét, így már százmillió forintot meghaladó tartozása van a cég felé − márpedig ezt a felszólítások és az egyeztetések ellenére sem fizette meg. Az önkormányzat reagálásából azonban arra lehet következtetni, hogy ők úgy gondolják, mindent megfizettek, így egy forintot sem adnak a társaságnak. Az E-Star is hasonló következtetésre juthatott, hiszen közleményükben külön hangsúlyozzák: sajnálattal állapították meg, hogy a követelés békés úton történő érvényesítésére tett erőfeszítéseik eredménytelennek bizonyultak.

Kép: Napi Gazdaság, Kiss Dániel

Az önkormányzat még az általa elfogyasztott földgáz ellenértékét sem fizeti ki, ugyanis nem ismeri el, hogy azt az E-Star szerzi be számára. Az E-Star a földgázt július 1-jétől nem is szerzi be Hódmezővásárhelynek és a hőtermelő berendezéseket sem üzemelteti tovább − teszi hozzá a cég a közleményben. A szerződés szerint járó követeléseit bíróságon próbálja meg érvényesíteni a cég. A közleményből az is kiderül, hogy több önkormányzattal is lehet gondja az E-Starnak, ugyanis kilátásba helyezték, hogy 2012 őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleikkel szemben hasonló lépést terveznek.

Elfogyott a pénz, elfogyott a türelem − írja az E-Star, hozzátéve, jelenleg több mint másfél milliárd forinttal finanszírozzák az államháztartást, az idén pedig az állami fenntartású intézményektől a szolgáltatási díjak, díjtartozások csupán 25 százalékát tudták beszedni. Soós Csaba, a társaság elnök-vezérigazgatója azt is közölte, hogy háromszáz intézményt érinthet az elkövetkező időszakban hasonló lépés. Mindez jól mutatja, hogy mekkora gondban van az amúgy finanszírozási gondokkal küszködő társaság, amely Romániában is problémákkal küzd az önkormányzati szektorral, és ott is fel kellett már mondania szerződéseket.

Kép: Napi grafikonok

Az utolsó ismert májusi számok szerint a fűtési szezon kifutásával a román és a lengyel projektek mínuszai miatt negatívba fordult az E-Star EBITDA-ja, a társaság ezen a soron 25 ezer euró mínuszt szenvedett el. A cég már akkor is jelezte, hogy a magyarországi likviditási helyzet nem javul, mivel követeléseinek állománya a legnagyobb magyarországi vevőkkel szemben (Sárospatak, Hódmezővásárhely, Fejér, valamint Veszprém megye) tovább növekedett. Az E-Star május végén 3,8 millió eurós készpénzállománnyal rendelkezett, ami 0,9 milliós javulás az előző havi értékhez képest.