Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ígéretéhez híven gyorsan befektette az Infinity nevű cseh leányvállalata eladásából befolyt másfél milliárd forintot a Synergon Nyrt., a cég ugyanis tegnap több magyar kis- és középvállalat felvásárlását jelentette be. A társaság az akvizíciókra 1,9 milliárd forintot fordít, a vételárat részben készpénzzel, részben saját részvénnyel egyenlíti ki. Az újonnan felvásárolt társaságok a Synergon közleménye szerint bőven pótolni tudják az Infinity eddigi hozzájárulását a csoport eredményéhez: a várakozások szerint az új tagok jövőre 3 milliárd forint árbevételt és 400-450 millió forint EBITDA-eredményt hoznak majd.

A Dataworld névre keresztalt tranzakciócsomag keretében a Synergon megvásárolja Magyarország vezető CloudComputing szolgáltatóját, az NK Services Kft.-t. A mostanában oly divatos területen tevékenykedő, jelenleg többek között a Synergon alvállalkozójaként is dolgozó társaságtól jövőre 600 milliós bevételt és 300 milliós EBITDA-t remélnek. Szintén a Synergonhoz kerül a Wiera-csoport, melynek többek között az ország vezető hot spot szolgáltatója, a Wiera Kft. is tagja. Ez a cég biztosítja a vezeték nélküli internetelérést a Danubius Hotels Nyrt., a Ramada, az Accor szállodáiban, a Mol Nyrt. töltőállomásain, gyorséttermekben és nagyobb plázákban is. A csoport tagjai között található még egy adatkommunikációseszköz-szállító, valamint egy digitális hirdetőtáblák bérbeadásával foglalkozó cég.

Kép: Napi grafikonok

A tranzakció keretében a Sy­ner­gonhoz kerül az Adatvilág Kft. nevű vállalkozás is, amely a Symantec egyik legnagyobb hazai forgalmazója. A társaságnak azonban vélhetőleg legalább ilyen fontos, hogy birtokol egy 500 ezer négyzetméteres ipari ingatlant az M1-es autópálya mellett, ahol a tervek szerint felépülhet majd a Synergon 2−5 ezer négyzetméteresre tervezett adatközpontja.
Azt nem hozta nyilvánosságra a tőzsdei társaság, hogy az egyes vállalatokért mennyit fizet készpénzben és mennyit saját részvényben. Jutasi Zoltán vezérigazgató a hónap elején lapunknak adott interjújában mindenesetre azt nyilatkozta, 3-4-es EBITDA-szorzón lehet mostanában cégeket vásárolni a szektorban.

Az akvizícióknak köszönhetően akár duplázódhat is a Synergon EBITDA-eredménye, ami minden bizonnyal képes feledtetni, hogy a cég alulmaradt az e-útdíj-beruházásért folyó versenyben. A felvásárlások volumene és az új cégek várható hozzájárulása az eredményhez nagy vonalakban már ismert volt (Napi Gazdaság, 2012. december 3.), így az árfolyam nem is reagált érdemben a hírre.